loader
Magas a covid-fertőzöttek száma a szentendrei óvodákban

Magas a covid-fertőzöttek száma a szentendrei óvodákban

Szentendre Hivatalos oldala tette közzé, hogy mivel az öt éven aluliak nem olthatók, ezért a korábbi járványhullámokhoz képest most sokkal több gyereknél tapasztalható a koronavírus okozta tünetes megbetegedés. A gyermekintézményekben gyorsan terjed a fertőzés.

– Szentendre Városi Óvodákban jelenleg az óvodai csoportok mintegy egyharmada, tizenkét csoport van zárva és a gyerekek mintegy 26 százaléka, 196 gyermek covid-fertőzés miatt hatósági karanténban van. A munkatársak közül hatan nem vehetik fel a munkát, fertőzöttek, illetve mint kontaktszemélyek hatósági zár alá kerültek. A csoportok bezárása, illetve nyitása napról-napra változik, erről azonnal értesítjük a szülőket. A Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának annyi zár alá helyezési határozatot kell készítenie, hogy nem győzik időben értesíteni a szülőket, ezért a szülők megértését, türelmét kérik – tájékoztatott Hajnal Szilvia, intézményvezető. – Minden gyermeknek mihamarabbi jobbulást kívánnak az óvó nénik és a dadusok.

– A Püspökmajor Lakótelepi Bölcsőde jelenleg 64 százalékos kihasználtsággal működik. Nagyon sok a felsőlégúti megbetegedés, egy gyermek igazolt covid-fertőzéséről tudunk. Sok gyereket azért nem hoznak bölcsődébe, mert a családtagok között van covid-fertőzött. A bölcsődében korábban két csoport volt zárva, de ezen a héten már valamennyi csoport nyitva, minden munkatársunk dolgozik – tájékoztatott Diószegi Istvánné intézményvezető.

A Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL-klubnak adott interjújában (január 21.) elmondta, hogy sok gyereknél magas lázzal, bágyadtsággal, feltűnő gyengeséggel jár a betegség. Kétféle köhögési típus is előfordul: kruppos (száraz, ugató), illetve bronchitises, váladékkal járó köhögés, amit nehézkes légzés kísér. A gyermekek többsége általában néhány nap alatt túljut a betegség nehezén, de poszt-covid tünetként megmaradhat az ízlelészavar.

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának tájékoztatása szerint országosan az óvodai csoportok három százaléka érintett, 69 gyermeket kezelnek kórházban, leggyakrabban lázas, tüdőgyulladásos tünetekkel.

 

Forrás: Szentendre Hivatalos Oldala

Kép forrása: Bellai László

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok