loader
Heves vita a tegnapi Képviselő-testületi ülésen

Heves vita a tegnapi Képviselő-testületi ülésen

Sokáig tartó, heves vitában tárgyalta tegnap délután a város Képviselő-testülete a CYEB Energiakereskedő Kft. és Szentendre Város Önkormányzata közötti vitás ingatlanügy rendezéséről szóló előterjesztést. A fideszes képviselők kifogásolták, hogy a Cyeb vezetői, illetve ügyvédjei nem kaptak meghívást az ülésre. A Képviselő-testület végül egyhangúan elfogadta, hogy a polgármester kizárólag az eredeti szerződés szövegének technikai jellegű módosítását tartalmazó szerződést írja alá.

Évek óta húzódik a Postás strand körül kialakult ingatlan vita. Tegnap a 3 lehetőség közül arról döntött a testület, hogy megépülhet az irodaház, így a tervek szerint növekszik a Postás-strand területe 2500 m2-rel, megépül a hiányzó gátszakasz. Ezzel a döntéssel azonban nem zárult le teljesen a vita.

A nyár során több egyeztetés volt a város vezetése és a CYEB ügyvezető igazgatója között. Szebeni Márton szerint, A CYEB Energiakereskedő Kft. által elvárt 2020. szeptember 30-i határidőnek nincs halasztó hatálya.

A városvezetés két határozati javaslatot terjesztett a Képviselő-testület elé. Az egyik a CYEB által a bírósági keresethez csatolt, új elemeket is tartalmazó csereszerződés-módosítás aláírására vonatkozott.  A másik – a városvezetés álláspontját tartalmazó javaslat –, ami kizárólag az eredeti szerződés szövegének technikai jellegű módosítását tartalmazó szerződés aláírására jogosítja fel a polgármestert.

A Fidesz-frakció által benyújtott javaslat azt tartalmazza, hogy a Strand utcai/Postás melletti irodaépítés kapcsán 3 lehetőség volt korábban is, most is: Vagy lakópark, vagy más épület pl. iroda épül, vagy megvásárolja a város a területet.

Az ülésen Zakar Ágnes, képviselő felvetésére a polgármester elmondta, hogy az eredeti állapotot a törvény szerint nem lehet már visszaállítani, hiszen akkor jelentős kártérítést kellene fizetnie a városnak. Laárné Szaniszló Éva fideszes képviselő hozzászólásában értetlenségét fejezte ki, a Nem adjuk a Postás strandot megfogalmazással kapcsolatban. A fideszes képviselő elmondta, nem adhat olyat a város, ami nem is az övé. A Postás strand területe ugyanis a rendszerváltoztatás óta magántulajdonban van. – hangsúlyozta Laárné. Fülöp Zsolt válaszában így fogalmozott: nekünk a város érdekeit kell képviselni, nem egy cégét.

 

A heves vitát követően a Képviselő-testület a városvezetés álláspontját egyhangúan elfogadta, arra hatalmazta fel a polgármestert, hogy kizárólag az eredeti szerződés szövegének technikai jellegű módosítását tartalmazó szerződést írja alá. A Képviselő-testület vizsgáló bizottság felállításáról is döntött, melynek feladata annak feltárása, hogy milyen körülmények között, milyen előkészítés eredményeként, kinek a döntése alapján születhettek meg a városra nézve hátrányos feltételeket tartalmazó szerződések. Mivel a Fidesz-frakció nem értett egyet a bizottság felállításával, ezért nem jelölt tagot a testületbe. A Képviselő-testület további határozatában felhatalmazta a polgármestert, hogy az önkormányzat ügyvédje által készített jogi szakvélemény alapján intézkedjen a szerződések bírósági felülvizsgálatának előkészítéséről, a szerződések feltűnő értékaránytalanságára hivatkozva.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok