loader
Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere is aláírta a nyílt levelet

Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere is aláírta a nyílt levelet

Az Európai Bizottság közzétette 2020-as jelentését az uniós tagállamok jogállami helyzetéről. Az anyagot két uniós biztos hivatala állította össze: az igazságügyért felelős Didier Reynders és a jogérvényesülésért felelős Vera Jourová. Hasonló jelentést korábban minden évben készítettek a tagállamok gazdasági helyzetéről, de a jogállamról most először készült ilyen. A jelentés alapján párbeszédet kezdeményeznek az érintett állam vezetésével. Idén négy témakörben végezték el a vizsgálatot: igazságszolgáltatás, média, fékek és ellensúlyok rendszere, illetve korrupció.

Vera Jourová az Európai Bizottság alelnöke a jelentés alapján beteg demokráciának nevezte a magyar demokráciát és azt mondta, hogy a magyar emberek nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt formáljanak, kritizálva ezzel a hazai médiapiac helyzetét és egyoldalúságát.

Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlannak értékelte az alelnök kijelentését és  válaszként felszólította Vera Jourovát tisztségéből való távozására. Amíg ez nem történik meg a magyar kormány felfüggeszti vele a kétoldalú politikai kapcsolatot.

Eközben Magyarországról tíz polgármester írta alá azt a nyílt levelet, amiben kezdeményezik, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azt a törekvést, hogy a támogatásoknak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország. Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere mellett többek között Pécs, Hódmezővásárhely, Baja, Szombathely és Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt is aláírta a kezdeményezést, melynek címzettjei Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke.

A polgármesterek elengedhetetlennek tartják, hogy az ország és jelenlegi kormánya közötti különbségtétel ne csak az Európai Unió kommunikációjában, de a döntéseiben is érvényre jusson.

A városvezetők könnyen kialakítható mechanizmusok bevezetését szorgalmazzák, amelyek „megteremtik annak lehetőségét, hogy a települések a fenntarthatósági célú forrásokra közvetlenül pályázhassanak, ezzel is segítve településeik polgárai mellett az EU stratégiai céljainak megvalósítását”.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok