loader
Expedíciós régész a Közel-Keleten – Pabeschitz Virág

Expedíciós régész a Közel-Keleten – Pabeschitz Virág

Pabeschitz Virág expedíciós régész volt a vendége TV Szentendre Fókuszban című magazinműsorának, ahol munkájáról, utazásairól és terveiről beszélt.

Pabeschitz Virág három napja hazalátogatott Kairóból, de nem csak a honvágy miatt, hanem mert fontos feladata van.

 Virág 1989-ben született, a Szent András Általános Iskola elvégzése után a Ferences Gimnáziumban érettségizett 2008-ban. Utána az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett Történelem BA diplomát Kommunikáció és Médiatudomány minorral, majd pedig ugyanitt Régészet BA és 2014-ben MA diplomát.
12 éves korában került a kezébe egy régész életéről szóló könyv, és már akkor elhatározta, hogy ő is régész lesz. 14 évesen vett részt élete első ásatásán Szentendrén, a római tábor feltárásánál, ahol a későbbiekben többször is dolgozott önkéntesként az iskolai szünetekben. A mesterszakos diplomája megszerzését követően utazó régészként élt három éven keresztül.

Jelenleg „Etikus régészet Egyiptomban” elnevezésű kurzust tanítja a kairói Holland-Flamand Intézetben és emellett egy régész iskolában tanít egyiptomi diákokat. Az egyik legnagyobb kihívás számára az arab nyelv elsajátítása.

Hazaérkezésének legfőbb oka, hogy doktori disszertációját írja a leideni és leuveni egyetemek közös programján. Témája a „Kelet-Közép-Európai szerepvállalás az 1960-as évek UNESCO kampánya során”. Ennek alapja egy misszió, melyen egy 5 fős magyar csapat is részt vett 1964-ben. Ezt szeretné magyar perspektívából bemutatni. Ehhez keresi a publicisztikákat, emellett interjút készít az expedíció egyik résztvevőjével is. Ezután július 21-én visszautazik Kairóba és megkeresi azokat a munkatársakat, akik velük dolgoztak és őket is megkérdezi. A személyes adatok és levéltári anyagok adják majd az alapját annak, hogy összeállítsa azt a képet, hogy milyen volt a magyarok helyzete az egyiptológia területén.

Virág, elmondása szerint egy percet sem unatkozik, hiszen ez az, amit mindig is szeretett volna csinálni és örül, hogy most tudását továbbadhatja az utókornak.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok