loader
Elkapták a fatolvajokat

Elkapták a fatolvajokat

A Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetének munkatársai múlt héten, egy terepi bejárás során falopás nyomait észlelték. Rendőrségi közreműködéssel a fatolvajokat nem sokkal később előállították, ám a hideg és a fűtési szezon beköszöntével mindenképpen fontosnak tartjuk összefoglalni a tűzifa vásárlás legfontosabb szabályait, hogy egyrészt ne a jóhiszemű tűzifavásárlók járjanak pórul, másrészt, hogy minél kisebb kár keletkezzen a hazai erdőkben.

2015. november 16-án a Szentendrei Erdészet munkatársai falopást észleltek a Pilisszentlászló községhatár 21/A jelű erdőrészletben. Legalább 10 erdei köbméter  kocsánytalan tölgy és cser fafajú fát vágtak ki és tulajdonítottak el, melyek minimális piaci értéke tűzifában számolva meghaladja a 200.000 Ft-ot. A terület ráadásul országos védettséget élvez, így a fakivágással járó falopás egyben természetkárosítást is jelent. A hazai erdők fakészlete Magyarország egyik legértékesebb és az erdészetek tevékenyégének köszönhetően folyamatosan gyarapodó természeti kincse és vagyona, melyet a fűtési szezon kezdetén rendre intenzív támadások érnek az illegális fakitermelők, a fatolvajok részéről.  Aki a minél olcsóbb fűtés érdekében bizonytalan forrásból származó tűzifát vásárol – gyakran számla nélkül –, talán bele sem gondol abba, hogy az erdészek nemzedékei által óvott érték jut el hozzá illegálisan.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az általa kezelt erdőterületek fakészlete és a nemzeti erdővagyon védelmében szeretné felhívni a tűzifát vásárlók figyelmét néhány jó tanácsra, melyeket érdemes évről-évre felidézni és minél több emberhez eljuttatni:

  • Minden esetben kérjünk számlát a vásárolt tűzifáról, amelyen a teljes vásárolt mennyiség és ár szerepel
  • Kizárólag megbízható kereskedőtől, vagy közvetlenül az erdészetektől (magán vagy állami) vásároljunk tűzifát
  • Ne vásároljunk ömlesztett tűzifát, ugyanis a tisztességtelen árusok csalhatnak a mennyiséggel.
  • A frissen vágott tűzifa esetében, magas víztartalma miatt csak a térfogatban és nem a súlyban (tömegben) megadott mennyiség megbízható
  • Ha ismeretlentől vásárolunk tűzifát, legyünk jelen a felpakolásánál és mérlegelésnél, sőt, nem túlzás fotókat is készíteni a szállítás előtt és után

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok