loader
Bemutatkozó beszélgetés - Frankó Imre ezredes vezeti az MH Altiszti Akadémiát

Bemutatkozó beszélgetés - Frankó Imre ezredes vezeti az MH Altiszti Akadémiát

Új vezetője lett a nyár végén a Magyar Honvédség szentendrei központú Altiszti Akadémiájának, Frankó Imre ezredes személyében. Az új parancsnok bemutatkozó interjújában televíziónknak elmondta, hogy milyen út vezetett a szentendrei Akadémia vezetői beosztásáig, mi jelentett és jelent ma kihívást hivatásában, valamint beszélt a bázisban működő legfontosabb egységekről és a közelebbi és távolabbi tervekről is.

Az új, megbízott parancsnok Frankó Imre Szentendrén végzett 1990-ben gépesített lövész szakon.  Életét meghatározta fiatal kora óta a katonaság, elmondása szerint mindig vonzotta ez a hivatás. Az ezredes az Egri Katonai Kollégium után került a szentendrei bázisra, szolgált a mezőtúri helyőrség szakasz-, majd századparancsnokaként, ahol életét munkája töltötte ki a gyakorló- és a lőtéren. Emberként és katonaként is sokat tanult a kezdeti években bajtársiasságból, gondolkodásmódból, közösségtudat szemlélésből a honvédség kötelékében. Frankó Imre kihívásként élte meg, az egyszerre sok emberrel való bánásmódot, megtanulta az összetartozást, hogy számíthat beosztottjaira, munkatársaira, elöljáróira, bajtársaira.  

A feladatteljesítések során azonnali, jó döntéseket kellett hozni, sok volt itthon is és nemzetközi területen is a munka, aminek köszönhetően visszakerült Szentendrére.  Mostani kinevezését a megbízott parancsnok pályája csúcsának tekinti, ahol új feladatokkal, kihívásokkal kell szembe néznie. A katonai bázist Bozó Tibor vezérőrnagytól vette át Frankó Imre idén augusztusban. Elmondása szerint a vezetőváltás zökkenőmentes volt, amihez hozzájárult, hogy az elmúlt két és fél évet a bázis parancsnok-helyetteseként töltötte.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának feladatai közé tartozik az altisztképzésen túl, az Acélkozka öt fokozatú oktatása, NATO és nyelvtanfolyamok, CID robbanótestek elleni védelem elsajátítása, katonai testnevelés és közelharc képzés.

Fontos volt a múltban és a jelenlegi parancsnok is lényegesnek tartja a civilekkel való kapcsolattartást, aminek érdekében rendezvényeket, toborzó programokat, nyílt napokat és előadásokat tartanak a lakosságnak. Fontos szerepet játszik a civilekkel való kötelékben a bázis Helyőrségi Zenekara, akik több városi rendezvényen is részt vesznek.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Frankó Imre ezredes elmondta, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok ápolására, az oktatási terület és az infrastruktúra fejlesztésére, amibe bele tartozik az izbégi lőtér és a csobánkai kiképzőtér is.

 

A teljes beszélgetés visszanézhető a TV Szentendre weboldalán az alábbi linken: 

http://www.szentendre.media.hu/tv-szentendre/videok/a-het-embere/a-het-embere-franko-imre-tv-szentendre-2020-10-05 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok