loader
 Befejeződött az országos szúnyoggyérítési program

Befejeződött az országos szúnyoggyérítési program

Véget ért augusztus utolsó hetében a 2018-as országos szúnyoggyérítési program. A csapadékos időjárás miatt idén már április végén megkezdődött a biológiai lárvagyérítés, és május elején a kifejlett rovarok elleni védekezés is elindult. A szakemberek az elmúlt hónapokban összesen 729 ezer hektáron avatkoztak be a kémiai vagy biológiai szúnyoggyérítés légi és földi úton történt.

Az országos szúnyoggyérítés utolsó hetében már csak Szolnok térségében és a Dunakanyar néhány településén dolgoztak a szakemberek, az időjárás, illetve a tiszavirágzás miatt elhalasztott kezeléseket pótolták. Az elmúlt hetekben jelentős szúnyogártalmat nem jeleztek a szakemberek, így további kezelésre jelenleg nincs szükség.
 
Az elmúlt hónapokban több alkalommal is előfordult, hogy a kedvezőtlen időjárás – viharok, esőzés, rendkívüli hőség – felborította az ütemtervet, azonban az elmaradásokat mindenhol rövid időn belül sikerült pótolni. Egyes helyeken két-három kezelést is végeztek a szakemberek, a kiemelten fertőzött területeken, például a Tisza-tónál és a Szigetközben pedig még ennél is intenzívebb beavatkozásra volt szükség. A központi program keretében 2018-ban összesen 977 településen zajlott szúnyoggyérítés.
 
A katasztrófavédelem az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fogadta az állampolgárok és a települési önkormányzatok szúnyoggyérítés iránti kérelmeit. A kérések száma főként a szezon első felében volt kiemelkedő, a leginkább érintett területeken gyérítették a vérszívókat.
 
Az önkormányzatok a központi finanszírozású programot követően is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Forrás: BM OKF

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok