loader
A kazánrobbanások megelőzhetőek hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem!

A kazánrobbanások megelőzhetőek hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem!

Elkezdődött a hivatalos fűtési szezon október 15-ével. A háztartások jelentős részében vegyes tüzelésű kazánt használnak, a baj forrása legtöbb esetben a megfelelő karbantartást hiánya. Tudta meg a Szentendrei Médiaközpont a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

A kazánok helytelen használatából ered a legtöbb robbanás, mert a tulajdonosok nem mindig megfelelően üzemeltetik az eszközöket. Sok esetben a készülékek műszaki állapota sem megfelelő, gyakran túlfűtik a szerkezeteket, ami így már nem képes megbirkózni a megemelkedett nyomással. Egyéb okok is közrejátszhatnak a kazánok robbanásában, mint például egy esetleges áramszünet, aminek hatására leáll a keringető szivattyú. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot, mert egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást - mondja a szakember.

Fontos, hogy minden begyújtás előtt győződjön meg arról:

  • a tüzeléstechnikai berendezés és a fűtési rendszer, az előírt mértékig fel legyen töltve vízzel,
  • a csapok, szelepek és egyéb nyitó-záró szerelvények, nyitott illetve az üzemeltetésnek megfelelő állásban legyenek,
  • szivattyús fűtés esetén, győződjön meg a szivattyú zavartalan,
    működéséről és megfelelő áramellátásáról,
  • ellenőrizze a termosztát helyes beállítását, a kondenzáció és ezzel együtt járó kátrányosodás, illetve az ebből eredő fokozott mértékű korrózió elkerülése érdekében.

A robbanásokat többnyire emberi mulasztás okozza, így a balesetek megelőzése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető szabályok betartására – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem.

Foto: internet

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok

a