loader
Óvakodni kell az illegális tűzifa árusoktól

Óvakodni kell az illegális tűzifa árusoktól

Az idei tél rendkívüli hideg időjárásának következtében január hónapban jelentősen megnövekedett hazánkban a tűzifa kereslet. Ezen piaci élénkülést kihasználva nagyobb számban jelentek meg – főként a nagyobb városok környékén – olyan illegális kereskedők, akik a megszokottnál kedvezményesebb feltételek mellett árulnak tűzifát. Ilyen esetekben megtörténhet, hogy vásárlás után kiderül: a tűzifa az ígérthez képest gyengébb minőségű, de megtörténhet akár az is, hogy az „eladó” a vételár előre fizetésére kötelezi a gyanútlan vevőt, majd nem szállít.

Az elmúlt hetekben több panasz érkezett, amiatt hogy a csalók a fent említett visszaéléseket több esetben állami erdészeti társaság nevére hivatkozással igyekeztek elkövetni. Ezért felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kellő körültekintéssel, megbízható helyről vásároljanak tűzifát, minden esetben csak számla ellenében fizessenek. Áll a Földművelésügyi Minisztérium közleményében.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a közelmúltban hívta fel a figyelmet csalókra a honlapján. Egy hamis apróhirdetés szerint ismeretlenek illegálisan, a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetének nevében árulnak tűzifát.
A csalók egy, a Heves Megyei Hírlap online felületén elhelyezett apróhirdetésben árusítanak tűzifát, telefonhívás esetén pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. említett erdészetére hivatkozva kérik az adott összeg átutalását a bankszámlaszámukra azt állítván, hogy a számlát majd később, a Parkerdő állítja ki. 
 
Az oldalt is látható hirdetéshez azonban az erdőgazdaságnak semmi köze, hiszen a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából a lakosság számára elérhető tűzifát közvetlenül az egyes erdészetektől lehet megvásárolni. (Bővebben erről a Parkerdő honlapján.) Az elkövetőknek sajnos már több jóhiszemű embert is sikerült átverniük. 
 
A hazai erdők fakészlete Magyarország egyik legértékesebb és, az erdészetek tevékenyégének köszönhetően, folyamatosan gyarapodó természeti kincse és vagyona, melyet a fűtési szezon kezdetén rendre intenzív támadások érnek az illegális fakitermelők, a fatolvajok részéről. Aki a minél olcsóbb fűtés érdekében bizonytalan forrásból származó tűzifát vásárol (gyakran számla nélkül), talán bele sem gondol, hogy erdészek nemzedékei által óvott érték jut el hozzá illegálisan.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. az általa kezelt erdőterületek fakészlete és a nemzeti erdővagyon védelmében is szeretné felhívni a tűzifát vásárlók figyelmét néhány jó tanácsra, melyeket érdemes évről-évre felidézni és minél több emberhez eljuttatni:
• Minden esetben kérjünk számlát a vásárolt tűzifáról, amelyen a teljes vásárolt mennyiség és ár szerepel!
• Előre soha ne fizessünk, előleget is csak bizonylat vagy előlegszámla ellenében!
• Kizárólag megbízható kereskedőtől, vagy közvetlenül az erdészetektől (magán vagy állami) vásároljunk tűzifát!
• Ne vásároljunk ömlesztett tűzifát, ugyanis a tisztességtelen árusok csalhatnak a mennyiséggel!
• A frissen vágott tűzifa esetében, magas víztartalma miatt csak a térfogatban és nem a súlyban (tömegben) megadott mennyiség megbízható.
• Ha ismeretlentől vásárolunk tűzifát, legyünk jelen a felpakolásánál és mérlegelésnél, sőt, nem túlzás fotókat is készíteni a szállítás előtt és után! 

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok