loader
Kerülje el, hogy telefonos csalás áldozatává váljon!

Kerülje el, hogy telefonos csalás áldozatává váljon!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az utóbbi időben elterjedt csalási esetek jellemzőire hívja fel a figyelmet.

Az úgynevezett, Wangiri-típusú csaláshullám során az elkövetők távoli országokból indítanak véletlenszerű, szolgáltatóktól független hívásokat. A telefonszámokat véletlenszerűen egy szoftver generálhatja a csalóknál, így bármilyen szám hívását megkísérelhetik. A magyarországi szolgáltatók folyamatosan figyelik a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket és folyamatosan tiltják le a már ismert számokat.

Nem kerül pénzbe, ha véletlenül felveszi valaki a gyanús külföldi számról érkező hívást, de a visszahívás már komoly költségekkel járhat! Szükség esetén inkább szöveges üzenetet küldjön a hívónak.

A Magyarországról indított telefonszám helyes formátuma:+36301234567

Az ettől eltérő formátumban érkező hívás külföldről érkezik. Mielőtt felvenné, esetleg visszahívná, gondolkodjon, hogy tartózkodik-e rokona, barátja külföldön éppen, várható-e bárkitől külföldről indított hívás. Ha nem, mindenképpen gyanakodjon! Gyanús telefonhívást a szolgáltató felé is bejelenthet! Amennyiben jóhiszeműen járt el és visszahívta a külföldi telefonszámot, jelentős számlát generálva ezzel, abban az esetben is jelentse a szolgáltatónak, illetve a rendőrség felé.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok