loader
Megvédte címét a szentendrei mentőkutya

Megvédte címét a szentendrei mentőkutya

Másodszor teljesítette a  legmagasabb szintű, nemzetközi mentőkutyás vizsga követelményeit, a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet bevethetőségi vizsgáját, Symba és gazdája Balázs László, a szentendrei bázisú Pest Megyei Kutató – Mentő Szolgálat vezetője. A közelmúltban, Dániában végezték a minősítést, ahol 48 órán kellett készenlétben állniuk az egységeknek.

Mindenre kiterjedően vizsgálták a kutya és kutyavezető rátermettségét és terhelhetőségét azon a minősítő vizsgán, ahol a szentendrei székhelyű Pest Megyei Kutató – Mentő Szolgálat vezetője Balázs László és a tavaly már minősítést szerző Symba is részt vett. Egy másik páros, Lukács Péter és kutyája, Cooper is sikeresen vett részt nem csak személykeresésben, de romkutatásban is a több száz kilométerre lévő vizsgán. A kutatás nem egyszerű dolog, a sikerességet számos tényező befolyásolja, a munka a mentőkutya és vezetője tökéletes összhangját követeli meg amellett, hogy olvasniuk kell egymás jelzéseiből, a kutyavezető irányítja az állatot, kiválasztja és betartja a taktikát, mindeközben például kommunikál is az értékelőkkel.

Az értékelők szakmabeli mentőkutya-vezetők voltak a világ minden tájáról, így Kolumbiából, Svájcból, Szlovéniából, Hollandiából, Ausztriából. Minden helyszínen két-két minősítő figyelte és kérdezte, vagy éppen próbálta elbizonytalanítani a vizsgázókat. A nemzetközi minősítő vizsga után, újabb nagy feladat vár Symbáékra, szeptember 19-én egy világbajnokság.

Az elmúlt időszakban minden magyarországi vízi esemény biztosításában részt vett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, akiknek volt alkalmuk bőven bevetni a nemrég vizsgáztatott motorcsónakot is. Ősszel tartják várhatóan, a már több mint 90%-ban elkészült bázis, avatóünnepségét a szervezet tagjai.  

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok