loader
Budakalászon nyolc szavazókörben várják a választásra jogosultakat

Budakalászon nyolc szavazókörben várják a választásra jogosultakat


Reggel 6 órától lehet szavazni Budakalász 8 választókörében. A szavazásra jogosultaknak igazolniuk kell személyazonosságukat és lakcímüket vagy személyi azonosítójukat (személyi szám). Nem szavazhatnak, akik nem szerepelnek a szavazóköri névjegyzékben, már szavaztak vagy megtagadják a névjegyzék aláírását.

A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan a legtöbb esetben érvényes lesz.

Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármester, akik a legtöbb szavazatot kapják. Ha tehát valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást. A megyei közgyűlésekbe listáról, a szavazatarányoknak megfelelően kapnak mandátumot a jelölőszervezetek.

Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. A választás csak akkor lehet eredménytelen, ha senki nem szavazott (érvényesen) vagy ha a két legtöbb voksot kapó jelölt között szavazategyenlőség alakult ki többszöri átszámolás után is.

Öt évvel ezelőtt 8 településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, valamint 3 egyéni választókerületben a képviselőjelöltek között. Három tízezernél kevesebb lakosú településen pedig nem sikerült elegendő jelöltet választani, így ezeken a településeken is időközi választást kellett tartani.

Budakalászon 7 órakor a választásra jogosultak 1,05%-a jelent meg, amely megfelel az országos adatoknak (1,12%).

Forrás: MTI/valasztas.hu

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok