loader
Kalász Suli: Megemlékeztek a sváb kitelepítés 72. évfordulójáról

Kalász Suli: Megemlékeztek a sváb kitelepítés 72. évfordulójáról

A sváb kitelepítés 72. évfordulójáról emlékeztek meg tegnap délután a Kalász Suli Általános Iskola tanulói. Mint minden évben, most is a budakalászi HÉV-megállóban található emlékműnél gyűltek össze tanárok és diákok.

A Kalász Suli Általános Iskola apraja-nagyja együtt énekelte el a magyarországi németek himnuszát, a kitelepítettek előtt tisztelegve. Budakalászra pontosan 72 évvel ezelőtt, február 22-én ért el a kitelepítési hullám. A város német nemzetiségű közössége minden évben összegyűlik, hogy visszaemlékezzen a történtekre. Nincs ez másképp a Kalász Suli Általános Iskolában sem.

Az intézmény dolgozói fontosnak tartják, hogy a felnövekvő generáció megismerje a település múltját. Az iskolában kiállítást is megtekinthetnek a diákok, Budakalász német nemzetiségi történelméhez kapcsolódóan. Az eseményen a Német Nemzetiségi Egyesület elnöke, Wágnerné Klupp Katalin is felszólalt, aki felhívta a diákok figyelmét arra, hogy miért fontos a történelmi múlt megőrzése és értékelése a mindennapokban. Az iskola tanulói is szorgalmasan készültek február 22-re, ki verset, ki egy-egy naplórészletet adott elő.

 

A megemlékezés vasárnap folytatódik. Február 25-én, 15 órakor a Német Nemzetiségi Egyesület és Önkormányzat szervezésében a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban, majd azt követően a Budakalász HÉV állomásnál található emlékműnél gyűlnek össze a budakalásziak.

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok