loader
Választások 2019-ben!

Választások 2019-ben!

2019-ben két alkalommal is választanak a magyar állampolgárok. Május 26-án az Európa Parlamenti szavazáson, várhatóan októberben a helyi önkormányzati képviselőkre és a polgármesterre, valamint a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira szavazhatnak a budakalásziaknak is. Az érvényes jogszabályokról, az esetleges változásokról a város jegyzőjét, dr. Udvarhelyi István Gergelyt kérdeztük.

Megkezdődött a felkészülés az idei két választásra. Budakalászon 8 egyéni választókerületben voksolhatnak idén is a jogosultak. A jogszabály szerint megtörtént a szavazókörök felülvizsgálata, nincs változás a szavazóhelyiségek számában és címében az előző voksolás óta. A 2-es, 3-as és a 4-es szavazókör területi beosztásában történt kisebb módosítás, a választópolgárok számának optimálisabb elosztása érdekében. 

"A választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről, a szavazás helyéről és idejéről értesítőt kapnak majd postaládáikba. Más tagállamok magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárai május 10-ig kérhetik a névjegyzékbe felvételt a Helyi Választási Iroda vezetőjétől, a jegyzőtől. A választójoggal rendelkező választópolgárok április 23-ig ajánlóíven ajánlhatnak listát. A listaállításhoz minimum 20.000 választópolgár érvényes ajánlása szükséges. Egy választó több listát is ajánlhat." - olvasható a város weboldalán is.

Néhány információ az őszi voksolással kapcsolatban. A Helyi Választási Iroda vezetője a vonatkozó jogszabályok értelmében, a helyi önkormányzati választásokon 11 főben határozta meg a budakalászi képviselő-testület számát. Fontos hogy mindenki figyelmesen olvassa el a címére kiérkező választási értesítőt. Az átjelentkezésekkel, a mozgóurna igényléssel kapcsolatos információk a www.valasztas.hu és a www.budakalasz.hu  oldalon is folyamatosan frissülnek és elérhetők.

 

Kép forrása: internet

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok