loader
Tervezik a Schmidt-Ház felújítását - Interjú Lávinger Ildikóval

Tervezik a Schmidt-Ház felújítását - Interjú Lávinger Ildikóval

„A mi feladatunk lesz, hogy úgy alakítsuk a helyszínt, hogy meg tudjuk őrizni a régi hagyományokat, de helyt tudjunk állni a mai kor elvárásának is.” Ilyen céljai vannak a Schmidt-ház felújításával kapcsolatban Lávinger Ildikónak, A Budakalászi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének.

A múlt héten Lávinger Ildikó volt a Fogadóóra vendége. Ő és Monostori Bea, a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület tagja voltak azok, akik az elmúlt 25 évben végzett tevékenységéért Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjra terjesztették elő Wagnerné Klupp Katalint, az egyesület elnökét. Az állami elismerést a Magyarországon törvényben elismert 13 nemzetiség mindegyikéből egy személynek adják át.

Az elnökasszony a Schmidt-ház felújításának témájáról is beszámolt. Dr. Göbl Richárd polgármestertől érkezett a javaslat a Német Önkormányzat részére, hogy hasznosítsák a Budai út 31. szám alatt lévő ingatlant. A felvetést örömmel fogadták, ugyanis a múzeumként funkcionáló és rendezvényeknek is otthont adó Sváb tájház már nem tud lépést tartani az érdeklődők növekvő számával. Szükség van egy olyan új létesítményre, ahol lehetőség nyílik megrendezni német önkormányzati és városi programokat, ahol felléphetnek és próbálhatnak táncegyüttesek, zenekarok és énekkarok, és amelyet a lakosok közösségi térként használhatnak. A cél egy helyi kulturális központ kialakítása a nemzetiségieknek és a budakalásziaknak egyaránt.

A felújítás azonban jelentős mértékű tőkeberuházást igényel. A munkákat pályázati pénzből, valamint Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős álamtitkár támogatásával terveznek megvalósítani, akik mindketten hisznek a német önkormányzat elképzeléseiben, és teljes mértékben az ügy mellé álltak. A Schmidt-házban található lakásokat jelenleg is bérlők lakják. Az ő elhelyezésükről a helyi vezetés gondoskodik, így a munkálatok előre láthatóan legkorábban a jövő év elején kezdődhetnek meg.

Lávinger Ildikó az interjúban az előzetes tervekről készült rajzot is bemutatja, valamint az Alpenrose Táncegyüttes és a Lustige Schwaben kórus tevékenységéről is mesél.

A teljes beszélgetést az alábbi linken tekinthetik meg.

http://www.szentendre.media.hu/tv-budakalasz/videok/fogadoora/tv-budakalasz-fogadoora-lavinger-ildiko-2020-10-01

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok