loader
Megalakult a Kalászi Közösségi Kertek Egyesület

Megalakult a Kalászi Közösségi Kertek Egyesület

A 2019. novemberi közmeghallgatáson vetette fel Szép Lajosné, hogy legyen közösségi kert Budakalászon. Az ötlet lelkes támogatókra talált, Czinke Zsuzsanna önkormányzati képviselő a projekt élére állt, és tavaly május-júniusban elkezdődtek a megbeszélések, majd az előkészítési munkák a Klisovác utcai telken. A közösségi kert kezdeményezés februárban újabb fontos állomáshoz érkezett: megalapították az egyelőre bejegyzésre váró Kalászi Közösségi Kertek Egyesületet, ami az Önkormányzattól használatba kapja a Klisovác utcai területet, ezt fogja bérbe adni a kertészkedni vágyó budakalásziaknak. Az egyesület célja, hogy több közösségi biokertet is létrehozzon Budakalászon, és a kertészkedő helyiekkel közösen gondozza ezeket. Az egyesületnek Rosta Gábor főiskolai tanár, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület alapító-elnöke nyújt szakmai segítséget. Rosta Gábor honosította meg Magyarországon a városi mezőgazdaságot, két könyvet is írt erről (A városi tanya, Közösségi kertek). Egyesülete több közösségi kertet is létrehozott már Budapesten, és a jogi, közösségépítési, kommunikációs és kerttervezési módszerekről kialakított egy olyan rendszert, amit más helyi önszervező közösség és önkormányzat is alkalmazhat.

A Klisovác Kert lesz Budakalászon az első olyan kert, ahol a patakpart mentén található sík területet osztják majd fel 25 négyzetméteres parcellákra. Várhatóan márciustól jelentkezhetnek a leendő bérlők, akikkel minden esetben szerződést kötnek, ha valaki nem gondozza a veteményesét, el is vesztheti azt, hiszen bőven vannak Budakalászon, akik kiskertre vágynak. A tervek szerint a telek rézsűs részére gyümölcsfákat és bogyós növényeket ültetnek, aminek gyümölcseit a kertbérlők közösen élvezhetik majd. Szeretnének létrehozni egy kisebb pihenő részt padokkal, asztalokkal, és egy tároló épületet is terveznek.

A kert kialakítását követően távlati cél, hogy a Patakpart Iskola és bármely más budakalászi iskola diákjai vagy óvodás csoportjai is használhassák a kert egy részét a tanórák, foglalkozások keretében.  Szeretnék, ha a Klisovác Kert minél több budakalászi öröme lehetne, ezért szerveznek majd közös főzést, oktatást, ahova nemcsak a kertparcellákat bérlő családokat, de az érdeklődőket is szeretettel várják.

 

Forrás: budakalasz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok