loader
Korszerűsíti gyártási technológiáját a kávépörkölő üzem

Korszerűsíti gyártási technológiáját a kávépörkölő üzem

Számos budakalászi lakossági bejelentés érkezett egy szentendrei kávépörkölő üzem működése kapcsán rendszeresen levegőbe jutó szennyezőanyagok (füst, erős, orrfacsaróan kellemetlen szaghatás) miatt. A kávépörkölő üzem Szentistvántelephez közel, Szentendre külterületén működik, a légszennyezéssel rendszeresen együtt járó erős szaghatás ezért leginkább Budakalászon jelentkezik.

Budakalász kezdeményezésére a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodás és Bányafelügyeleti Főosztálya vizsgálatot indított. Az eljárás hatására a TAILOR and STONEHILL Kft. – a kávépörkölő üzem tulajdonosa – a technológia korszerűsítése mellett döntött, az erről szóló szerződést 2021 novemberében aláírták.

Az új technológia a pörkölés során felszabaduló gázok elégetésével jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a szaghatást. A Kormányhivatal nemrég arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy az új pörkölő utánégető és katalizátor beszerzése és üzembe helyezése után idén ősszel végére megtörténhet az átállás egy környezetkímélőbb működésre.

 

Miért lehet veszélyes az égett kávészag?

A zöld kávébab számos kémiai vegyületet tartalmaz, beleértve a fehérjéket, zsírokat, cukrokat, dextrint, cellulózt, koffeint és szerves savakat. Ezek egy része a pörkölési folyamat részeként elpárolog, oxidálódik vagy lebomlik és ultrafinom-szennyeződéssé válik. A kávépörkölés során mérgező vegyületek, például aldehidek, szerves savak szabadulnak fel. Az USA környezetvédelmi főhatósága (EPA) például ezeket a kibocsátásokat szennyezési osztályok (részecskék, illékony szerves vegyületek, szerves savak) szerint szabályozza. Ráadásul a kávépörkölés illékony szerves vegyületeket (VOC) és üvegházhatású gázokat, mint például metánt és dinitrogén-oxidot is kibocsát.

A WHO szerint hazánkban a légszennyezés, azon belül az ultrafinom részecskék (PM) okozta kár évente a GDP 19 százalékát éri el. Egy kutatás szerint 2015-ben Magyarországon a légszennyezettség több ezer halálozásért volt felelős. A súlyos légszennyezettség miatt per indult az Európai Bíróságon hat ország – köztük Magyarország – kormánya ellen. Az Európai Bizottság azért kezdeményezte az eljárást, mert nem látott kellő garanciákat arra, hogy a benyújtott intézkedési tervek valóban hatékonyan tudják csökkenteni a levegő szennyezettségét, különösen a szálló por (PM₁₀) határérték feletti mennyiségét.

 

Forrás: budakalasz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok