loader
Hova érdemes most kirándulni menni?

Hova érdemes most kirándulni menni?

Szabadidőnk eltöltésére szolgáló lehetőségeink most lecsökkentek. Mégis a szabad levegő és a természet lételeme az embernek. A Pilisi Parkerdő Zrt. hivatalos weboldalán arra kér mindenkit, hogy: „legyen most elég egy-egy rövidebb, esetleg nagyobb erőfeszítéssel, gondolkodással megkereshető kirándulás, s ha jól beszívtuk a friss levegőt, mielőbb induljunk haza és maradjunk otthon!”  - A Pilisi Parkerdő erdőterületeinek látogatási élményében több millió ember osztozik. „Mindenkinek van egy kedvenc helye. Nekünk több is van, amit szívesen ajánlunk. Van, amelyiket azért szeretjük, mert mindenki ismeri. Van, amelyiket meg azért, mert rejtett szépség.” – tette közzé a Pilisi Parkerdő Zrt.

 

A Fedezd fel a Parkerdőt!” rovat alapján összeszedtünk néhány Szentendre és Budakalász közelében lévő túrahelyszínt, ahova most is érdemes ellátogatni.

 

  1. Dömörkapui vízesés

A Visegrádi-hegység kedvelt turista látványosságai közé tartozik egy olyan vízesés, ahol a víz morajlása messzire hallatszik. A Szentendrétől észak-nyugatra található Dömörkapu meseszép természeti értékével vár minket.

 

  1. Holdvilágárok (Meteor létra)

A Pilis egyik legszebb, legvadregényesebb, szűk, kanyonszerű szurdoka a kultikus helyként is ismert, misztikus Holdvilág-árok. A szurdok végén található a Remete-barlang. A barlang fölött csapadékosabb időjárás esetén csodálatos, majdnem 10 méteres magasságból alázúduló vízesés látványában gyönyörködhetünk, amellyel csak az a kép vetekedhet, amit ugyanez a jelenség a legzordabb téli napok idején megfagyott állapotában nyújt. A vízesés mellett létra található.

 

  1. Zsivány-sziklák

Pilisszentkereszt és Dobogókő között az országos kék túra útvonalán található. A hatalmas bükkfák takarásában az andezit tufa sziklaképződmény lenyűgöző látványt nyújt.

 

  1. Vörös-kő

Az 521 méter magas Vörös-kő a Pilis keleti oldalán magasodik a Duna fölé. Tetején emlékmű áll, melyet 1946-ban emeltek. Az emlékmű talpazatától szép kilátás nyílik a Dunakanyarra.

 

  1. Kő-hegy, Petőfi pihenő

Az Alföld nagy költője a legendák szerint innen, a Kő-hegy oldalából csodálta meg a magaslati panorámát. Látogatásának emlékét máig kőoszlop őrzi. Petőfi Sándor elé persze akkor még más látvány tárulhatott, mint amit mi vehetünk szemügyre manapság.

 

  1. Kárpát-forrás

Közkedvelt letelepedő hely Pilisszentlászló határában, az országos kék jelzés mentén. A Bükkös-patak hűsítő közelsége még a legmelegebb nyári napokon is enyhülést nyújt, a kiépített Kárpát-forrás vize pedig ivóvízként szolgál, ami saját felelőségre fogyasztható is.

 

  1. Miklós-deák-völgy

A Miklós-deák-völgyi pihenőhely Pilismarótról, a piros sáv jelzés mentén érhető el. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben adta át a felújított Miklós-deák völgyi tavakat. A régi gátak és zsilipek bontása után az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Az egyik, ipartörténeti értéket képviselő gát esetében az átalakítás az eredeti jelleg megőrzése mellett történt. A pihenőhely mellett millenniumi emlékmű látható.

A rovatban még több útvonalat találhatunk, megjelölve a látogatottsági szinttel. Ebben az időszakban a „közepesen látogatott” helyeket ajánlott útba venni. A weboldalon maradva, külön rákeresve a helyszínre, tájékoztatást kapunk a túra nehézségi fokáról, a helyszín kategóriájáról, a hely megközelítési lehetőségeiről, - például, hogy lehet-e babakocsival, vagy biciklivel is látogatni a kirándulópontot.

 

A pihenőhelyként kategorizált helyekre érdemes plédet vinni, de több helyen kiépített padok és asztalok várnak minket. A tisztáson van lehetőség tollasozni, labdázni, így akár hasonló egyszerű sporteszközökkel is készülhetünk.

 

Irány a természet, irány a közeli Pilis!

(Védjük környezetünket! - előfordulhat, hogy nem talál kukát a kirándulóhelyeknél; ne dobja el a szemetet, vigye vissza magával a városi szemetesládába. - a szerk.)

 

 

 

(kép: Miklós-Deák völgyi tavak)

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok