loader
Elindult a Solar Decathlon Europe 2019 verseny- és látogatói időszaka

Elindult a Solar Decathlon Europe 2019 verseny- és látogatói időszaka

10 izgalmas, kívülről-belülről megtekinthető prototípus házzal, színes kulturális és szakmai, valamint környezetbarát kézműves programokkal vár mindenkit a Solar Decathlon Europe 2019. A házépítő innovációs verseny ingyenes időutazás a jövőbe: a nemzetközi és magyar résztvevők többek között biobetonnal, vályogrosttal, szolárcseréppel, mozgatható szobaegységekkel és szuperszigeteléssel álmodták meg Szentendrén a holnap fenntartható és energiahatékony lakóházait.

Mindössze 14 nap állt a több mint 400 versenyző egyetemista rendelkezésére, hogy az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában felépítsen 10, akár azonnal költözhető mintaházat. Az így kialakuló „szoláris faluban” a magyar, a francia, a belga, a thaiföldi, a román, a holland, az algériai és a spanyol építészeti hagyományokat és struktúrákat a versenyzők előremutató szemlélete és fenntarthatóságra való törekvése formálta valami teljesen újjá.

A Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát az ÉMI nyerte el Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben. A magyar kormány támogatásával megvalósuló rangos rendezvény 2002-es amerikai indulása óta először látogat a közép-kelet-európai régióba. Magyarországot önálló csapatként a BME „koeb” csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli. A Solar Decathlon Europe 2019 fő versenytémája a meglévő épületállomány felújítását helyezi fókuszba, ami praktikus válaszokat adhat lakók és építők számára egyaránt a meglévő sátortetős (kocka) és panelház-állomány korszerű és energiahatékony megújulásának kérdésére, életciklusuk meghosszabbítására.

A július 12-én, több mint 800 résztvevő jelenlétében tartott ünnepélyes nyitóesemény résztvevőit és a versenyző csapatokat elsőként dr. Áder János köztársasági elnök, a Solar Decathlon Europe 2019 fővédnöke köszöntötte videóüzenetben. Az államfő  Friedensreich Hundertwasser osztrák építészt idézve kiemelte, építeni csak összhangban a természettel lehet. A Solar Decathlon nemes versengésének is az a célja, hogy a vízszintesek és függőlegesek összhangban legyenek a természettel, hogy környezetbarát technológiát fejleszthessünk, a fejlődés pedig okos változást jelentsen. A fenntartható haladás kulcsa ugyanis a köztársasági elnök szerint jövőt formáló nemzedék, vagyis a verseny résztvevőinek a kezében van.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében méltatta a logikus, élhető környezet fontosságát. A miniszter szerint a megújuló energia és a passzív házak nem opcionálisak, igen is szükség lesz rájuk, hogy növelni lehessen mindenki életminőségét. Ebből a szempontból pedig közös érdek a fenntartható fejlesztések támogatása, míg az épített környezet egyúttal a versenyképesség kulcsa is. Mint mondta, a versenyt tökéletes lehetőségnek tartja a nemzetközi trendek átvételére és a legfrissebb fejlesztések megismerésére, amiből hosszú távon nem csak a szakma profitálhat.  

Gyutai Csaba, az ÉMI vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: „Nagy megtiszteltetés, hogy a magyarországi házigazdái lehetünk ennek a nemzetközi rendezvénynek.” Elmondta, rendkívül mozgalmas volt az elmúlt időszak, szinte a semmiből nőtt ki  az a 10 darab, kulcsra kész prototípus ház, amiket, mint fogalmazott: „bizton állíthatom, hogy bármelyikünk örömmel elfogadna.”  Hozzátette: „minél szélesebb körben sikerül megismertetnünk a megújuló és energiahatékony technológiákat a kapcsolódó fejlesztésekkel, annál hamarabb láthatjuk őket viszont a hétköznapjainkban is. Ezt a célt szolgálja majd az SDE19 látogatói időszak után, az itt maradt házakkal létrehozott modern skanzen és élő laboratórium is.” Gyutai Csaba beszédében megköszönte az ITM miniszterének a támogatását, a partnerszervezők – Szentendre Város és a BME – segítő jelenlétét a projektben, valamint az ÉMI munkatársainak a  kitartó munkát az SDE19 szervezésében.

Prof. Dr. Józsa János, a BME rektora ezt követően elmondta, hogy a fenntartható, természettel ápolt harmónia megerősítésében és a szemléletformálásban az oktatásnak is komoly szerepe van. A Solar Decathlon Europe 2019 annak a példája, hogy jó irányba haladunk, hiszen a 8 országból érkező egyetemi hallgatók csapatmunkájának és multidiszciplináris összefogásának eredménye a 10 ház megépítése. Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere beszédében felidézte a város művészkolónia múltját és azt, hogy Szentendre a művészet magyar fővárosa a természet ölelésében. A polgármester úgy látja, hogy az építészek nemcsak a városokat, hanem az érzéseinket is formálják. A jövő építészei egyben művészek, ezért is különösen büszke arra, hogy Szentendrére látogatott a világszerte ismert rendezvény.

Louise Holloway, a Solar Decathlon Europe márkaőri feladataival megbízott Energy Endeavour Foundation igazgatója a megnyitón úgy fogalmazott, hogy mindig, töretlenül emelni kell a lécet ahhoz, hogy tanulni tudjunk. Úgy látta, hogy minden jelenlévőt megérintette a résztvevő csapatok szorgalma és újító szemlélete: hegyeket mozgattak meg, bátrak voltak és vidáman álltak a kihívás elé. Joerg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója – a rendezvény egyik főtámogatója – beszédében úgy fogalmazott: kreativitással és technológiával optimistán tekinthetünk a jövőbe. A köszöntőket Holly Jamesen Carr, a Solar Decathlon megbízott igazgatójának videóüzenete zárta az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma részéről. Dr. Matolcsy Károly, az SDE19 versenyigazgatója megköszönte a csapatok eddigi munkáját, egyben bejelentette a nemzetközi szakmai zsűri munkájának indítását. A versenypontozás részleteiről Szikra Csaba adott részletes tájékoztatást a jelen lévő csapattagoknak.

A nyitórendezvény az ÉMI és a Tungsram közötti stratégiai megállapodás aláírásával, illetve a 10 mintaház vezetett bemutatásával folytatódott.

A Solar Decathlon Europe 2019 lakóház prototípusait felvonultató „szoláris falu” július 13. és 28. között várja a látogatókat, míg a verseny által létrejött látogatóközpont modern skanzenként szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában.

A belépés ingyenes és csak egy gyors helyszíni regisztrációhoz kötött a nyitvatartási időben A rendezvény helyszíne autóval, tömegközlekedéssel és kerékpárral is kiválóan megközelíthető. Számos kiegészítő programmal, előadással, kézműves foglalkozással várja az érdeklődőket hétfőtől vasárnapig.

Bővebb információ a Solar Decathlon Europe 2019 hivatalos honlapján és a közösségi média-felületein:

Facebook-oldal              Instagram-oldal              YouTube lejátszási lista

A Solar Decathlonról

A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye. A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek.

Az első Solar Decathlont 2002-ben, Washingtonban rendezték, amelyet 7 további követett az USA-ban (legutóbb 2017 őszén a Colorado állambeli Denverben tartották). Európában nyolc évvel később, 2010-ben indult útjára a Solar Decathlon Europe a Madridban megrendezett versennyel, majd 2012-ben szintén a spanyol fővárosban tartották – ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is versenyre kelt és komoly sikereket ért el Odoo elnevezésű mintaház projektjével –, 2014-ben pedig Versailles-ban folytatódott a Solar Decathlon európai sorozata. Kontinensünkön öt év elteltével kelhetnek újra versenyre a világ egyetemistái: a rendezésre kiírt pályázaton ugyanis az ÉMI által benyújtott projektterv nyert, így 2019 nyarán Magyarországon, Szentendrén rendezik meg a nemzetközi szinten ismert és népszerű építészeti versenyt.

Ázsiában, nevezetesen Kínában (2013), valamint Dél-Amerikában (2015) is voltak már Solar Decathlon rendezvények. 2018-ban két (Kína, Egyesült Arab Emírségek), 2019-ben három versenyre (Magyarország, Marokkó, Kolumbia) kerül sor.

Forrás: Solar Decathlon Europe 2019

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok