loader
Biztonság a fűtési szezonban is

Biztonság a fűtési szezonban is

A fűtési szezon kezdete előtt fontos ellenőrizni a tüzelő-fűtő berendezéseket, mint például a kályhákat, kandallókat, gázkazánokat és a konvektorokat, valamint a kéményeket is karban kell tartani. Ezzel és a megfelelő tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon otthonunk és minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye. A szakemberek minden évben több ezer olyan hibát tárnak fel a füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor, ami veszélyt jelent.  Elengedhetetlen a kémények rendszeres vizsgálata, mert ezek az épületgépészeti berendezések hibái a használók előtt rejtve maradnak. Fontos az időszakos kéményellenőrzés, mely valós képet ad az égéstermék-elvezető állapotáról.

A legtöbb háztartásban már van szén-monoxid-érzékelő, ezeken a helyeken kisebb az esélye a sérülésnek.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, károsítják a környezetet, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

A társasházak esetében hirdetmény közzétételét követően, a családi házakba pedig igénybejelentést követően érkezik a kéményseprő, hogy ingyenesen ellenőrizze és tisztítsa a kéményt.  

A katasztrófavédelem kéményseprői tizenhét megye 2675 településén látják el a kéményellenőrzési és tisztítási tevékenységet a lakosság körében.

 

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Kép forrása: praktiker.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok