loader
75 évvel ezelőtt ezer budakalászit telepítettek ki Németországba

75 évvel ezelőtt ezer budakalászit telepítettek ki Németországba

75 évvel ezelőtt, 1946. február 22-én ezer budakalászit, az akkori község lakosságának körülbelül egyharmadát fosztották meg otthonától.

A svábok akkor már több, mint kétszáz éve éltek Budakalászon: megbecsült, tisztes, igyekvő polgárok voltak. A kitelepítéssel családokat, jó szomszédokat szakítottak szét, az elhurcoltaknak a semmiből kellett új életet teremteniük. A magyarországi németajkúak kitelepítése több hullámban történt, először a Budapest környéki falvak lakóit érintette, ezután következett a Dunántúl, a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl. 1948-ig összesen 220-230 000 embert, a hazai német lakosság felét telepítették ki.

Tegnap többek között Ritter Imre az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, Dr. Göbl Richárd polgármester, Lávinger Ildikó a Budakalászi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Wágnerné Klupp Katalin a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület elnöke és még számos budakalászi lakos emlékezett a 75 évvel ezelőtti kitelepítésre a Budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban. A mai napon szűk körben emlékeznek a II. világháború utáni eseményre.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok