loader
Vásárlás - Bűnmegelőzési felhívás!

Vásárlás - Bűnmegelőzési felhívás!

Húsvét előtt sokan keresik fel a bevásárlóközpontokat hogy kisebb-nagyobb ajándékokat, valamint élelmiszert vásároljanak. De egyre többen élnek az internet adta lehetőséggel, ahonnan könnyen, gyorsan, sorban állás nélkül tudnak rendelni. A bevásárlóközpontokban minden egy helyen van, akár rövid idő alatt elintézhetjük a bevásárlást. Az ünnepek előtti hetekben nagy a tömeg, ahol nem csak vásárlók, hanem zsebtolvajok, alkalmi tolvajok is megfordulnak, a megfelelő alkalmat várva, hogy a vásárlók értékeit eltulajdonítsák. - Tette közzé közleményében a Szentendrei Rendőrkapitányság.

Vásárlás során fogadják meg az alábbi tanácsokat:

Vásárlás közben pénztárcájukat és kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosárba, figyeljenek oda mobiltelefonjukra is, azt soha ne külső, látható helyen hordják! Pénztárcájukat minden fizetést követően tegyék jól zárható, biztonságos tartóba, zsebbe, táska belső zsebébe!

Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni. 

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amire a következő megállónál már nem lesz szükségük.

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő gépkocsi feltöréshez elegendő lehet pár másodperc.

Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

Megyénkben naponta több gépkocsi feltörést jelentenek be a károsultak. Ezen bűncselekmények esetében szinte mindig a könnyelműség segíti hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Az utastérben hagyott értékek vonzzák a bűnözőket. A műszerfalon felejtett mobiltelefonra, GPS készülékre, az ülésen vagy éppen az ülés alatt lévő táskára a tolvajok gyorsan felfigyelnek. Amennyiben nem találnak értéket, előfordul, hogy nem tulajdonítanak el semmit sem, azonban a rongálással járó kár és bosszúság ilyenkor sem elhanyagolható. Kérjük, hogy - az áldozattá válás elkerülése érdekében- fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

  • Soha, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat, a gépjármű okmányait az autóban!
  • Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben!
  • Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt! Több esetben a GPS tartó szélvédőn hagyott nyoma miatt is törtek fel gépkocsit! Fontos, hogy töröljék le a tartó helyét!
  • A kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre!
  • Ha a bevásárolt árut látható helyre tudták csak elpakolni, ne hagyják őrizetlenül a gépkocsit, hiszen aki figyelte Önöket, fel is törheti autójukat!
  • Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállnak ki!
  • Új jelenségként figyelhető meg, hogy a tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyitja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is, és onnan tulajdonít el értékeket. Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjanak autójukban, még a csomagtartóban sem!

Ha mégis baj történik, hívja az ingyenes rendőrségi segélyhívó számokat: 107,112

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok