loader
Terjed az "unokázós" csalás Pest megyében

Terjed az "unokázós" csalás Pest megyében

Kifejezetten idősek a célpontjai olyan csalási formáknak, amelyekre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hívja fel a figyelmet. Az "unokázós" csalások és egyéb tipikus elkövetési formák elleni védekezés lehetőségeit szórólapokon is propagálják.

A rendőrségi szlengben, és egyre inkább a köznyelvben is saját kifejezése lett a nyugdíjaskorúak sérelmére elkövetett bűncselekménynek: az unokázás.

– A megfigyelések alapján az unokázós esetek nagyon hasonló dramaturgia alapján játszódnak le, a jól tetten érhető elemek felismerésére igyekszünk felhívni az idősek figyelmét, használható védekező stratégiát juttatunk el hozzájuk – mondta el Szoboszlai Zsuzsa alezredes. – Az idős emberek általában jó szándékúak, sokszor naivak. Az unokázós bűnözők többlépcsős módszert alkalmazva férkőznek a sértettek bizalmába, nyomozásaink értékelése során azt is megállapítottuk, hogy az adott részfeladatokat más-más személyekre osztják le. Első lépésként valaki kipuhatolja, hogy van-e pénze az idős embernek, esetleg konkrét adatokat, későbbi hivatkozási pontokat próbál begyűjteni. A megtévesztő történet lényege, hogy az idős személyt éjszakai vagy hajnali órában telefonon hívó fél bajba került unokaként mutatkozik be, autómentőre, ügyvédre, tartozás kiegyenlítésére kér pénzbeli gyorssegélyt. Állítása szerint azt ő maga nem tudja átvenni, ezért egy megnevezett barátot, ismerőst küld érte. A segítő szándékú idős ember a történet hatására, felfokozott érzelmi állapotban cselekszik, és pénzt ad. Az unokázás mellett a másik terjedő elkövetési forma, amikor szintén telefonon, nyereményjáték szerencsés kiválasztottjaként üdvözlik az idős embert, majd a díj átvételének feltételeként személyes vagy bankkártya-adatokat, esetleg mobiltelefon-feltöltést kérnek. Továbbra is megjelennek magukat az önkormányzat vagy közszolgáltató munkatársának kiadó személyek az időseknél, akik a lakásba jutva pillanatok alatt kutatják fel és viszik magukkal a spórolt pénzt és egyéb értékeket. A figyelemfelkeltő esetleírások mellett kívánatos, hogy önoltalmazó magatartásformát javasolunk az időseknek, próbáljuk rávenni őket az egészséges bizalmatlanság gyakorlására. Több egyház partnerünk a megyében, akad lelki közösségvezető, aki a prevenciót a szószékről is hinti hallgatóságának.

– Nem csak szóbeli megelőzést folytatunk, 50 ezer példányban készíttettünk szóróanyagot, ezeket körzeti megbízottak juttatják el személyesen a célközönséghez – tájékoztat az alezredes. – Folytatunk kortársképzést is, a tapasztalatok szerint kifejezetten hatásos, amikor szépkorúak egymással beszélnek a potenciális veszélyekről. Ahol mód nyílik, utalunk arra is, hogy a jól funkcionáló család, több generáció közös gondolkodása biztonságot jelent a nagyszülők számára. A nyári program után, aktuálisan az évszakokhoz igazodva jelzünk szezonális csalási formákat, ősszel óva intjük a lakosságot, hogy gyümölcsfelvásárlásra hivatkozó tolvajokat, télen, hogy alkalmi tűzifaárusokat engedjenek otthonaikba. Több száz pályázati úton beszerzett, önkormányzati segítséggel finanszírozott segélyhívókat is kiosztottunk már, minden eszközzel igyekszünk a védtelenebb korcsoport biztonsága fölött őrködni.


Forrás: Police.hu
Fotó: Google

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok