loader
Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Dunán

Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Dunán

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint elsőfokú árvízi készültséget rendeltek el a Dunán, mert az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására árhullám alakult ki a folyó vízgyűjtőjén, amely megközelíti, helyenként meghaladja az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket. 

Az elmúlt 4 napban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna felsőbb vízgyűjtőterületeire, helyenként területi átlagban is számottevő mértékben. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a csapadéknak további mértékadó utánpótlása nem várható. Az elmúlt 24 órában a Felső-Dunától a Bécsi medencéig még sokfelé mértek újabb 15-20 mm feletti, többfelé 30 mm-t elérő, vagy meghaladó csapadékot. A Rába-Répce és a Lajta vízgyűjtő területén már sehol nem hullott jelentős mennyiség.

A lehullott csapadék hatására árhullám alakult ki a Duna vízgyűjtőjén, amely megközelíti, helyenként meghaladja az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket. A levonuló árhullám ma reggel 5 órakor tetőzött az alsó-ausztriai Kienstocknál 688 cm-es vízállással és jelenleg tetőzés közeli állapotban van Korneuburgnál.

A nagybajcsi vízállás tegnap késő este átlépte az I. fokú készültség szintjét (470 cm). A vízállás itt ma délutánra várhatóan eléri a II. fok szintjét (540 cm). A tetőzés a holnap kora reggeli órákra várható 550-570 cm körüli vízállással, II. fok alá legkorábban szombat délelőtt csökkenthet a vízszint. Az alsóbb folyószakaszon Komáromnál a vízállás ma késő estétől várhatóan meghaladja az I. fokú készültségi szintet (500 cm) és vasárnap reggelig fölötte is maradhat. A tetőzés szombaton napközben 510-530 cm körüli vízállás mellett valószínű.

Esztergomnál legkorábban szombat estétől lehetséges az I. fokhoz tartozó 500 cm átlépése. Ez várhatóan nem haladja meg a fél napot. A tetőzés itt 490-510 cm körül várható.

A folyó vízszintje Budapestnél az elkövetkező három napban körülbelül 3 métert emelkedik majd. Ez azt jelenti, hogy a várható tetőzés vasárnap az éjjeli órákban 540 cm körül várható. A rakpartot nem kell lezárni, hiszen erre 645 cm-es vízállásnál kerülne sor.

A Rábán Győrnél a vízállás ma délután elérheti a rakpart szintjét. Legkorábban a szombat késő esti óráktól csökkenhet ez alá. A tetőzés itt 470-490 cm körül várható, megközelítve az I. fok szintjét (500 cm).

 A bekövetkezett és várható tetőzéseket az alábbi táblázatban foglaljuk össze, tájékoztatásképpen megemlítve a 2013-as nagy árvíz alatt bekövetkezett tetőzések értékét.

 

Forrás:vizugy.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok