loader
Szerb Egyházi Múzeum – Az új helyszínen projektindítóján Soltész Miklós államtitkár mondott beszédet

Szerb Egyházi Múzeum – Az új helyszínen projektindítóján Soltész Miklós államtitkár mondott beszédet

Állami finanszírozásból, 465 millió forintos támogatásból újul meg a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum, ami új, állandó kiállítással is gazdagodik a jövőben. A projektindító sajtótájékoztatót tegnap tartották, ahol az egyházi, városi vezetők mellett jelen volt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkára is.

Elindúlt tegnap az a beruházás, aminek keretében a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum épületét újítják fel a Fő téren található tradicionális, felekezeti épületben. 1600 nm újul meg több szinten, a régóta méltatlan körülmények között álló épület, amiben egy új, a szerb-ortodox értékeket bemutató, állandó kiállítás is helyet kap majd. A projektindító sajtótájékoztatón jelen volt Pantelic Lukijan Megyéspüspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkára, Hadházy Sándor országgyűlési–képviselő, a szentendrei városvezetés és Vukovits Koszta  gyűjteményvezető művészettörténész-muzeológus.

A szentendrei Szerb Egyházi Múzeum, anyagának jellegét és sokrétűségét tekintve, egyedülálló helyet foglal el Magyarország múzeumai és gyűjteményei között. A Szentendre központjában álló, volt szerb tanítóképző és felekezeti iskola épületének teljes felújításával és korszerű múzeumi adaptálásával, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye fenntartásában működő Szerb Egyházi Múzeum régóta várt és tervezett fejlesztési programja valósul meg.

A közeljövőben létrejön a  Múzeum új, korszerű múzeumtechnikai elemeket is felhasználó állandó kiállítása, a szükséges kísérő funkciók biztosításával. Az állandó kiállításon közel 400 műtárgy, de levéltári és könyvtári dokumentum is látható lesz a XIII. századtól, a XIX. század végéig.

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok