loader
Rekordot hozott a MANK számára Keserű Ilona kiállítása

Rekordot hozott a MANK számára Keserű Ilona kiállítása

Sikeres volt a MANK idei első kiállítása, amit Keserű Ilona munkából rendeztek az ÚjMűhely Galériában. A tárlat keretében árusított minden, összesen 40 alkotás kelt el, továbbá egy hónap alatt csaknem 300 látogató volt kíváncsi az alkotásokra, amelyek közül többet első alkalommal láthatott a MANK szervezésében megvalósult kiállításon a nagyközönség. 

Keserü Ilona műalkotásait a műkereskedelem mindig is figyelemmel kísérte, ám az utóbbi években ez a figyelem sokszorosan hatványozódott. Aukciós rekordok születtek, külföldi múzeumok és magángyűjtők egyaránt versengenek képeiért. A felfokozott érdeklődés hatására Keserü Ilona művei egyre elérhetetlenebbek a közönség számára ritkaságuk, vagy akár árpozíciójuk miatt.

„Az élénk érdeklődés, gyűjtői fókusz és vásárlási kedv a szentendrei ÚjMűhely Galériában megrendezett egyéni grafikai tárlatán is megmutatkozott. Már a kiállítás megnyitásakor számos vásárlási szándék érkezett be a galériához, és a finisszázs idejéig az összes értékesíthető alkotás el is kelt” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője. Ezek között a Jelmeztervek, rajzok, szitanyomatok Szentendréről és a 20. századból című kiállításban – ahogy a megnevezés is mutatja – egyedi grafikai művek, vibráló színvilágú écoline kompozíciók, és az életmű legtipikusabb motívumait felvonultató szitanyomatok voltak. „A sokszorosított grafikák egyedi műalkotások alapján készültek, többnyire a Szentendrei Grafikai Műhely kultikus helyszínén. Az ÚjMűhely Galéria kiállítása kivételes lehetőséget és alkalmat biztosított Keserü Ilona műalkotásainak megvásárlására” – fogalmazott Sipos Tünde, a kiállítás koordinátora a május 26. és július 3. közötti tárlattal kapcsolatban.

Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Szentendrei Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta, szentendrei művészek mellett a kezdetektől lehetőséget kaptak itt azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.

Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepet játszott Szentendre, ahol a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori Grafikai Műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatta be, melyek közt kiemelt helyet kaptak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei.

 

Forrás: port.hu

Kép forrása. MANK

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok