loader
Aranyérmet kapott a Skanzen

Aranyérmet kapott a Skanzen

Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szerdai közgyűlésén átadták a köztestületi díjakat és elfogadták a jövő évi programtervet. Az MMA évi rendes közgyűlésén életműdíjban részesült Molnár V. József néplélek- és néprajzkutató, grafikusművész, akinek nevében munkatársa vette át az elismerést. A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Kótai József akadémikusnak, a Művészeti Írói Díjat Wehner Tibor írónak, művészettörténésznek, a Kováts Flórián Emlékérmet Bicskei Zoltán akadémikusnak adta át Vashegyi György, az MMA elnöke. Az Aranyérmet a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) érdemelte ki, a kitüntetést Sári Zsolt főigazgató-helyettes vette át az intézmény képviseletében - írja az MTI.

Vashegyi György elnök elmondta: 2018 szeptemberétől 100 új ösztöndíjat adhatnak fiatal és középgenerációs művészeknek egyenként bruttó 200 ezer forint összegben három évi időtartamra, legfeljebb az évi 300 fős létszámkeret eléréséig központi költségvetési forrásból. Míg az ösztöndíjrendszer a 18 és 50 év közötti művészek, művészetelméleti szakemberek tevékenységét támogatja, az akadémia tagozati ösztöndíjaival elsősorban az 50 és 65 év közötti művészek pályáját szeretnék elismerni - mutatott rá az elnök.

Hozzátette, hogy jelenleg 1270 fő részesül művészjáradékban, amely a 65 év feletti művészeknek adható, nem szociális, hanem kiválósági alapon. Akadémikusi életjáradékot háromszázan, a Nemzet Művésze díjjal járó támogatást pedig hetvenen kapnak - részletezte Vashegyi György, kiemelve: ezen juttatások által az MMA olyan művésztámogatási-rendszert alapozott meg, amelynek megszilárdulása a következő években várható és a művésztársadalom majd minden generációját lefedi.

Elfogadták a 2019. évi művészeti és szakmai programtervet is, amely szerint a köztestület a jövőben is kiemelt szerepet szán a művészeti ágak együttes megjelenését biztosító szakmai-művészeti programoknak.

Forrás: mti

fotó: skanzen

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok