loader
XXII. Doni Hősök Emléktúra

XXII. Doni Hősök Emléktúra

A MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) Pest Megyei Szervezetének hagyományos programja a doni katasztrófa katona és munkaszolgálatos áldozatainak és túlélőinek emléke előtt tiszteleg. A Budakalász-Pomáz-Szentendre vonalon haladó emléktúra szombaton kora délután érkezik Szentendrére. Két helyszínen, a Kálvária úti és a Sztaravodai úti szobornál lesz megemlékezés. Az emléktúrán résztvevők az érintett települések hősi emlékműveinél, kiemelt katonai síremlékeinél az előre egyeztetett időpontig bevárják egymást és a városok vezetőivel, polgármesterekkel közösen helyezik el az emlékezés koszorúit, és gyújtanak mécsest. 2022. január 29-én (szombaton) a Budakalászon kezdődő megemlékezés és a pomázi helyszínek érintése után 11:15 órakor indul a menet Pomázról Szentendrére és várhatóan 13.00 órakor érkezik a Kálvária úti emlékműhöz, ahonnan mécsesgyújtást és koszorúzást követően a Sztaravodai úti emlékműhöz érkezik.

A koronavírus-járvány miatt már 2021-ben is egyéni módon teljesítették a résztvevők a menettávokat. Az utólag feldolgozott tapasztalatok alapján a módszer nagyban hozzájárult a biztonságos végrehajtáshoz. Így a soron következő emléktúrán is azonos feltételek mellett, egyéni indulókként vehetnek részt a doni tragédia emléke előtt tisztelgők, azzal a kiegészítéssel, hogy immáron csak védettségi igazolvánnyal együtt lehet csatlakozni a rendezvényhez. Jásdi Balázs, az emléktúrák főszervezője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a szervezés tekintetében a vírus és az általa okozott korlátozások mértéke adta bizonytalanság a legnagyobb kihívás. Éppen ezért a Doni Hősök Emléktúrát útbaindító miniszteri és parancsnoki közös köszöntőlevél egész évre szól, így azok is teljesíthetik a kijelölt menetvonalat, akik reménykedve kivárnak a veszélyhelyzeti korlátozások enyhítéséig, hogy a megszokott menetszázadokban, együtt gyalogolhassák végig a túrát. A 2022-es emléktúra annyiban új lesz, hogy azt immáron az tavaly bejegyzett Magyar Honvéd Tüzér Egyesület szervezi, természetesen továbbra is együttműködve a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) hagyományőrző tagozatával. További különbség, hogy a XXII. Doni Hősök Emléktúrának nem lesznek hagyományos értelemben vett útvonalai, hanem a különböző térségekben menetelők csillagtúra jelleggel, egy-egy kijelölt kiindulópontról elindulva és oda visszatérve keresik fel az érintendő településeket. Bár a túrán résztvevők számában érezhető a vírus hatása, a nehézségek ellenére is 500-600 fővel számolnak, köztük külföldi jelentkezőkkel is. A hazai tábort erősítik olyan szervezetek is, akik nélkül mondhatni már nem is lehetne emléktúrát tartani, így 2022-ben is útnak indul a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata, ahogy a Honvéd Kadét Program két menetszázada is, és természetesen a MATASZ megyei tartalékos csoportjai is készülnek a rendezvényre. Jásdi Balázs reményét fejezte ki, hogy a XXIII. Doni Hősök Emléktúra alkalmával már visszatérhetnek a hagyományos menetvonalakon masírozó menetszázadokhoz és a 80. évfordulón újra közösen tiszteleghetnek a doni katasztrófa áldozatai és túlélői emléke előtt.

Az emléktúrára a területvédelmi tartalékosok ezredeiknél, a MATASZ tagok és civil érdeklődők pedig a szövetségnél, illetve a Magyar Honvéd Tüzér Egyesület elnökénél, Jásdi Balázsnál jelentkezhetnek.

A Budakalász - Pomáz – Szentendre – menetvonalon végrehajtásra kerülő emléktúra programterve:

08:30-08:45 óra között gyülekező a budakalászi hősi emlékműnél. (Budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása templom mellett.)

09:00-09:15 óra között koszorúzó megemlékezés,

• miniszteri köszöntő ismertetése,

• rövid ünnepi beszédet mond Dr. Göbl Richárd Budakalász polgármestere,

• koszorúk elhelyezése és mécses gyújtás, (jelenlévők)

• imát mond Kelemen László atya, a Budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása plébánián plébánosa.

09:15 óra az emlékmenet résztvevői indulnak a pomázi megemlékezés helyszínére.

10:15 óra érkezés Pomázra a Hősök Terére.

10:15-10:25 óra között koszorúzó megemlékezés,

• miniszteri köszöntő ismertetése,

• koszorúk elhelyezése és mécses gyújtás,

• imát mond Nyilas Zoltán református esperes,

10:30 óra indulás a Pomázi Polgármesteri Hivatalnál lévő emlékfalhoz.

10:35 óra érkezés az emlékfalhoz,

• rövid ünnepi beszédet mond Hardi Péter Pomáz Város alpolgármestere,

• koszorúk elhelyezése és mécses gyújtás,

• imát mond dr. Mosolygó Péter görögkatolikus esperes, parókus.

10:50 óra indulás a Pomázi Új római katolikus temetőbe, vitéz Asztalossy Aladár vezérőrnagy sírjához.

11:00 óra érkezés a sírhoz.

• rövid beszédet mond Leidinger István Pomáz Város polgármestere,

• koszorúk elhelyezése és mécses gyújtás,

• imát mond Mogda Péter atya római katolikus plébániai kormányzó.

11:15 óra indulás Szentendrére.

13:00 óra érkezés Szentendrére a Kálvária térre, a II. világháborús emlékműhöz, koszorúzás, mécses gyújtás.

13:10 óra indulás a Sztaravodai úti elágazásnál lévő hősi emlékműhöz.

13:25 óra érkezés az emlékműhöz.

13:30 óra koszorúzó megemlékezés, koszorúk elhelyezése és mécses gyújtás (Fülöp Zsolt Szentendre Város polgármestere, Szűcs Katalin képviselő asszony és Bíró Sándor ny. r. ezredes MATASZ PMSZ elnök, jelenlévők)

13:45 óra Az első emléktúra zárása. (Bíró Sándor ny. r. ezredes, MATASZ PMSZ elnök)

 

Forrás: honvedelem.hu, szentendre.hu

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok