loader
Ruhacsere a Barlangban

Ruhacsere a Barlangban

Ruhacserét tartottak július 11-én, szombaton a Barlangban. Az esemény lényege, hogy a résztvevők elhozhatják megunt, nem hordott ruháikat, amiket kicserélhetnek olyan darabokra, melyeket szívesen viselnek. A mára hagyománnyá vált program amellett, hogy a környezetet is védi, jótékonysági célokat is szolgál.

Manapság már viszonylag olcsón, akár havonta frissíthetjük a ruhatárunkat az úgynevezett fast fashion márkáknak köszönhetően. Azonban egyre többen hívják fel a figyelmet a folytonosan megújuló gardróbunk sötét oldalára. Gyerekmunkások, alacsony fizetések és környezet károsítás. Az olaj után a divatipar a legszennyezőbb a világon. A környezetvédelem jegyében pedig a ruha- vagy gardróbcserék egyre trendibbnek számítanak városunkban is.

A szervező elmondta, hogy a 12 éves ruhacsere program az évek során átalakult, fejlődött, és mostanra nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében.

„Abban reménykedünk, hogy minden megtalálja a helyét, vagy ha nem is közvetlen formában, de az idelátogatók továbbküldik más családoknak. Minden évben korábban elkezdődik a vásár, mert az érdeklődők már nyitás előtt megérkeznek" - mondta el a TV Szentendrének Menyhért Anna, a dREss.ruha.cseRE szervezője. 

A résztvevők azon kívül, hogy úgy tehetnek szert újszerű ruhákra, hogy nem költenek egy forintot sem, nem támogatják a fast fashion-t, vagyis a tömegesen, gyorsan előállított ruhák készítését, valamint meghosszabbítják egy-egy ruha élettartamát. Ezzel sok erőforrást megspórolnak a Földnek, ráadásul a ruhacsere egy igazi közösségi összejövetel.

Az évente kétszer megrendezett ruhacserékre rengetegen ellátogatnak. A következő ruhacsere várhatóan ősszel lesz majd, ahova mindenkit várnak, aki szeretné leadni vagy elcserélni megunt, vagy nem hordott ruháit.

 

Erről készített riportunkat visszanézheti itt.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok