loader
Ismét indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

Ismét indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi, szentendrei és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket. A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak. 

Az erdőjárók szarvasbőgés idején érzékelhetik a legkönnyebben a vadon élő állatok jelenlétét. A gímszarvasbikák nászuk időszakában változatos hangú és erejű, más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással. Az imponálni akaró, a párkereső, a háremét védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák eltérő hangokkal hozzák társaik tudomására szándékaikat, de az alkonyattól erősödő bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és vérmérsékletéről is árulkodik.

A nászidőszakban a gímbikák ivarérett ünőket és teheneket terelnek kisebb csapatba, folyamatosan a háremük körül maradva éberen vigyázzák, hogy más hímek ne juthassanak annak közelébe. A felbukkanó vetélytársat először hanggal igyekeznek távoltartani, ha ez nem elegendő, akkor meg is vívnak vele, ami jól hallható agancscsattogással is jár. A küzdelem vesztese megfutamodik és a párzási időszak végéig keresi az újabb lehetőségeket, ezért is nevezik „kereső” bikáknak.

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!

A Szentendrei Erdészet túranapjai: szeptember 13, 20, 27. 
A találkozó ideje és helye: 17:30-kor a Pilisszentlászló Kisrigó Étterem parkolója. 
A túra időtartama:  18:00-20:30
A túra hossza: 3-4 km
Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa, távcső
Részvételi díj, ami átutalással fizetendő az OTP Bank Nyrt. 11742087-20061911 számlaszámra (Az átautalás közleménye: Szte. szarvasbőgő túra, időpont és a foglaló neve)
A felnőtt jegyár 3000 Ft, a 14 év alatti gyerekeknek 1500 Ft. 
Jelentkezés: e-mailen keresztül a molnar.daniel@pprt.hu címen, telefonszámot is megadva, a túrát megelőző pénteken 10 óráig.

Alkalmanként maximum 15  fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel. 

Forrás: https://parkerdo.hu/

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok