loader
Favizsgálati szakvélemény alapján veszélyes fákat vágnak ki

Favizsgálati szakvélemény alapján veszélyes fákat vágnak ki

Biztonsági okokból fákat fognak kivágni a város több pontján, így a Duna-korzón és a Bükkös patak mentén is. Egy nemrég elkészült favizsgálati szakvélemény alapján egyes fákat gallyazásra, kezelésre, másokat kivágásra jelöltek ki. Ezek között egészségesnek látszó, ám belül korhadt, menthetetlen példányok vannak, amelyek bármikor kidőlhetnek.

Zöld lombkoronájú, kívülről egészségesnek látszó fák is lehetnek menthetetlenek. Ilyenkor a törzs belseje nagy százalékban elhalt, kikorhadt, a fát a súlyos koronájával csak egy szinte üres kéregszerkezet tartja, amely nagyobb szél hatására megcsavarodhat, kidőlhet, veszélyeztetve az arra járók biztonságát, akár életét is.

Erre az állapotra gyakran nem figyelmeztet külső jel, vagy csak kisebb-nagyobb odú, lyuk, keskeny rés látható a fa törzsén. A műszeres vizsgálat azonban – akár a röntgen vagy az ultrahang a humán gyógyászatban – egyértelmű képet és diagnózist ad.

Szentendrén a fészkelési időszak leteltével átfogó vizsgálattal tárták fel a faállomány állapotát. Az eredményről a vizsgálatot végző okleveles faápoló szakmérnök tájékoztatta az önkormányzatot.

A vizsgálat során kívülről sérültnek látszó, de jól kezelhető, menthető fákat és belül súlyosan károsodott, nem menthető egyedeket is találtak.

A szakvélemény alapján a Duna-korzón és a Bükkös patak mentén néhány fát ki kell vágni. Csak olyan fákat vágnak ki, amelyek állapotuk miatt veszélyt jelentenek környezetükre. A menthető fák kezelését haladéktalanul megkezdik.

 

Forrás: szentendre.hu

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok