loader
Zebra akció

Zebra akció

„Akiknek muszáj, azok most is közlekednek, ezért nekünk oda kell figyelnünk a védelemre. A zebra akció most is arról szól, amivel eddig is foglalkoztunk; a gyalogosátkelőhelyet hogyan kell megközelíteni a járművezetőknek, illetve a gyalogosoknak milyen magatartást kell tanúsítaniuk a zebránál. Azokkal szemben pedig el fogunk járni, akik nem megfelelően közlekednek, vagy szabálysértést követnek el.” – ezt nyilatkozta Gulyás Anita r. alezredes, a Szentendrei Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője.

Az év első zebra akcióját tartotta meg május 12-én, kedden a Szentendrei Rendőrkapitányság Budakalászon és Szentendrén. Az akció célja a gyalogosok védelme, valamint a gépkocsivezetők mellett felhívni az ő figyelmüket is a szabályos közlekedésre.

A gyalogos közlekedés biztonságosabbá tételét az egyik kiemelt feladatának tekinti Szentendre Város Baleset-Megelőzési Bizottsága. Ez a fajta biztonság nem csak a gépkocsivezetőkön, hanem a járókelőkön is múlik.

Az úttesten való áthaladáskor a gyalogos elsőbbsége függ attól, hol szeretne átkelni, illetve, hogy közlekedési lámpa engedélyezi-e áthaladását. Korábban piktogramfestéssel hívták fel a figyelmet a Rendőrkapitányság munkatársai arra, hogy a közlekedő ne használjon telefont és fülhallgatót az úttesten való áthaladás során, ugyanis ezek mind korlátozzák a figyelmet. Ugyanakkor a KRESZ szerint a gépkocsivezetőnek is körültekintően és kiemelt óvatossággal kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyet. „Kettőn áll a vásár.” – hangsúlyozta Gulyás Anita r. alezredes.

„Bárhol előfordulhatunk. Szentendrén és Budakalászon is igyekszünk olyan átkelőhelyeknél megjelenni, ami a baleseti statisztikai adatok alapján különösen veszélyeztetettek.” – tette hozzá a Szentendrei Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok