loader
Tíz perc alatt "letarolta" Horány dél keleti részét a tegnap vihar

Tíz perc alatt "letarolta" Horány dél keleti részét a tegnap vihar

Rövid idő alatt több mint hatvan helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit Budapesten és Pest megyében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton kora este. A katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeit leszakadt faágak eltávolításához és vízzel elöntött pincehelyiségek kiszivattyúzásához riasztották - közölte Mukics Dániel szóvivő.

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere közösségi oldalán a következő tájékoztatást adta:

"Az esti vihar 10 perc alatt "letarolta" Horány dél keleti részét. Fákat csavart, oszlopokat döntött ki. A Trafók előtti nagyfeszültségű vezetékek is sérültek, leszakadak. Első körben ma éjjel az Elmű és az Észak- Buda kft dolgozói két kosaras autóval ezeket állítják helyre. Ez után nappal kerülhet sor az ingatlanokat ellátó vezetékek helyreállítására. Addíg amíg kidölt oszlop és leszakadt vezeték van egy trafókörzetben, az a körzet nem kapcsolható vissza. A cél az áram mielőbbi visszakapcsolása, de ez akár néhány napig is tarthat, türelmet kérünk.

Mostanra a Szentendrei hivatásos, a szigetmonostori, leányfalui, visegrádi, szentendrei, pilisszentiváni Önkéntes tűzoltó egyesületek, és az Önkormányzat munkatársai, az útakadályokat, a vezetékek sürgős tehermentesítését és az ingatlanok veszélyhelyzetét jó részt felszámolták. A bejelentett 80 káreset további kezelése reggel kezdődik újra. Három családnak el kellett hagynia otthonát, további két család ingatlanja veszélyeztetett.

Sok, jelen ismereteink szerint 8 autó sérült, valamelyik totál kárt szenvedett.

A pontos kárfelmérésre nappal nyílik lehetőség. Vélhetően lesznek a sötétben nem látott, a tulajdonos távol létében nem is jelentett további káresetek.

Ezúton is köszönöm az este és éjszaka helytálló hivatalos és önkéntes segítőknek, beavatkozóknak, szerelőknek a megfeszített munkát.

A káresetek, leszakadt vezetékek jelentését kérjük, a polgarmester@szigetmonostor.hű címre a felmérés érdekében, továbbá, két család lehetséges további ideiglenes elhelyezéshez felajánlást. (jobb egy családnak egy házban, mint valamelyik ideiglenes önkormányzati befogadóhelyen) A sérült házak tetők javításához is, lehet felajánlást tenni, pontos felmérés még nem készült.

Köszönöm a segíteni szándékozók készségét."

 

Forrás: MTI, Facebook

Foto: FKI

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok