loader
Jégről mentés az Omszk-tavon! - Gyakorlat

Jégről mentés az Omszk-tavon! - Gyakorlat

Jégről mentést gyakorolt az Omszk-tavon a Fővárosi Katasztrófavédelem Búvár mentőegysége a közelmúltban. - Tette közzé a budakalász.hu.

A város weboldalának helyszínen lévő munkatársa kérdéseket tett fel a  helyszínen, Marosvári Csaba tűzoltó alezredesnek. A szakember elmondta, "fő tevékenységünk a vízhez köthető műszaki mentés, személykeresés, gépkocsiemelés. Jégről mentés is gyakran előfordul télen, nemrég kutyát mentettünk. Három csoportban dolgozunk, 24/48-as váltásban (24 óra szolgálat 48 óra szabadnap). Segítséget nyújtunk a rendőrségnek is, legyen szó bűntárgy- vagy eszközkeresésről. Kutattunk már telefont és hangtompítót is. Hajómentésnél is dolgoztunk már, lékesedés miatt. Máskor egy épületnél az alagsort árasztotta el a víz. Hídról mentéshez is riasztanak minket, ha látják, hogy mászik fel a hídra valaki, már előre biztosítjuk a mentő és a mentendő személyt." - mondta az alezredes.

Arra kérdésre, hogy életmentés esetén hogyan alakul a sikerek aránya a követkeő választ adta a százados - "nehéz vízből életet menteni, hiszen csak néhány perc áll rendelkezésre. Minket leginkább eltűnt személyhez riasztanak, ott már életmentésről nem beszélhetünk. Télen több időnk van, ilyenkor tudunk inkább életet menteni. Itt nem fuldoklásról beszélünk, ha a bajba jutott tud kapaszkodni, a kihűlés veszélye áll fenn."

Milyen emlékezetes esetekkel találkozott az elmúlt időben?

"Néhány éve a budakalászi bányatavaknál novemberben valaki beevezett gumicsónakkal a tóra, ám az leeresztett és a férfi nem tudott kijönni. Éppen meg tudtuk menteni. Máskor a budai Rakpartról hajtott egy nő a Dunába. Itt a többi egységgel együtt sikerült időben odaérni, kiemeltük a kocsival együtt, újraélesztették. A Lupa tónál nyáron történt egy vízbefúlás, mire kiértünk a strand saját búvárai már megtalálták a szerencsétlenül járt férfit.

Melyek a fő kockázati tényezők munkájukban? 

"Fő kockázat számunka a Duna, a folyóban rosszak a látási viszonyok, emellett a sodrás is nagy fizikai megterhelést okoz. A felszerelés is speciális, extra súlyt kell használnunk, ólómbakancsot és Ma a tóba a jég alá dupla készülékkel, kötélbiztosítással merültünk, ez a Dunára kevés lett volna.

A téli balesetmegelőzéssel kapcsolatban mire hívná fel leginkább a figyelmet? 

Nyílt vízen korcsolyázni csak a kijelölt helyen szabad, illetve, ahol engedélyezték. Sokan nem hiszik, de a nyílt vizeken előfordulnak meleg befolyások, emiatt akármilyen hideg van, ott sosem fagy be rendesen a víz. Éppen ez történt a Velencei-tavon is, ahova néhány éve A mínusz 15 fok ellenére szakadt be egy férfi korcsolyával. Ameddig tudta, törte a jeget maga körül, aztán nem bírta tovább, meghalt. Kérjük, tartsák be a szabályokat, vigyázzanak testi épségükre!

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok