loader
Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma 2019-ben

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma 2019-ben

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén a 2019. évben az előző évekhez képest a regisztrált bűncselekmények száma csökkent 1221-ről 1184-re. – többi között erről számolt be az új rendkapitány, Krauth Ferenc rendőr alezredes a legutóbbi Képviselő-testületi ülésen. A beszámolóban az áll, hogy a közterületen elkövetett ismertté vált bűncselekmények száma stagnál, az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény 100 000 lakosra vetített száma 1501,3-ről 1434-re csökkent, valamint a kiemelten kezelt bűncselekmények száma is csökkent. Az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény vonatkozásában a Rendőrkapitányság nyomozási eredményességi mutatója javult az elmúlt évben, 49,5%-ról 65,3 %-ra, amely 2010 óta a legmagasabb érték.

A Rendőrkapitányság illetékességi területén a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma csökkent (összesen 113 ilyen baleset volt). A Rendőrkapitányság 2018. év elejétől „Finn módszer”-rel alkoholtesztes ellenőrzéseket végez, amelyek elsődleges célja a balesetek megelőzése és a közlekedésbiztonság növelése. Ilyen ellenőrzések 2019-ben is voltak, illetve a jövőben is várhatóak.

Az elvárt és szükséges közterületi jelenlét 2019-ben is biztosított volt. A közterületre vezényelhető munkatársak száma a korábbi évekhez képest csökkent, a hiányt jellemzően túlszolgálatok elrendelésével pótolják.

A tavalyi évben a Rendőrkapitányság 181 rendezvényt biztosított, mindezt úgy, hogy egy alkalommal sem került sor a rendezvényeken rendkívüli eseményre vagy jelentősebb rendőri intézkedésre. A nyári időszakban a turisztikailag kiemelt helyszíneken állandó járőrszolgálat került megszervezésre.

A Rendőrkapitányság bűnmegelőzési programokat szervezett, a munkatársak havonta legalább egy alkalommal az aktuális bűnmegelőzési témakörökben előadásokat tartottak, az illetékességi területen lévő iskolákban több alkalommal előadásokat tartottak, programokat szerveztek.

A baleset-megelőzési kampányokban a Rendőrkapitányság rendszeresen és aktívan részt vett, kisfilmeket, szóróanyagokat terjesztettek. Emellett a helyi médiában havi rendszerességgel nyilatkoztak az aktuális baleset-megelőzési témákban, valamint heti rendszerességgel közölték a Rendőrkapitányság aktuális híreit. A kisfilmeket, szóróanyagokat internetes felületen is terjesztik. Az év során több pályaorientációs nap is megrendezésre került a térség iskoláinak.

A Rendőrkapitányság folyamatosan együttműködik az illetékességi területén található önkormányzatokkal, települési jegyzőkkel, a rendészeti feladatokat ellátó szervezetekkel, polgárőrséggel, helyi médiával, nagyobb bevásárlóközpontok vagyonvédelmi szolgálataival, a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendre Járási Hivatalával és a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatokkal, illetve a Szentendrei Járási Ügyészséggel és a Pilis Parkerdő Zrt.-vel is.

A 2020. évre vonatkozóan célul tűzték ki a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának szinten tartását, a közterületi állomány létszámának növelését és az intézkedési aktivitás szinten tartását, a bűnügyi eredményesség szinten tartását és betöréses lopás, illetve lakásbetörés kategóriákban további javítását, az átlagos nyomozati idő csökkentését, az igazgatásrendészeti terület eredményeinek megőrzését, valamint az illetékességi terület közbiztonságának, közlekedésbiztonságának, a lakosság biztonságérzetének javítását.

Forrás: előterjesztés

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok