loader
Véradás

Véradás

„Adományozz egészséget! Aki vért ad, életet ad!” – Ezzel a felszólítással tart véradást a Magyar Vöröskereszt a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban november 8-án, pénteken. Egész nap várják az önkénteseket 10 és 18 óra között.

A Magyar Vöröskereszt 80 éve vesz részt a véradások szervezésében. Ezt a tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálattal szakmai partnerségben végzi. Egyetlen véradással három emberen segíthet. A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet bárki, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Nem akadály a tetoválás és a testékszer, amennyiben eltelt fél év, azok elkészítése óta. A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező. Aki részt szeretne venni az eseményen vigye magával a személyi igazolványát, valamint a TAJ-és lakcímkártyáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

(kép forrása: Internet)

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok