loader

Iránytű / Farkas Szilvia & Cservenka Dávid / Szarvasgomba

Az Úton című műsorunk Iránytű címmel folytatódik tovább.
Önök is azt gondolják, hogy a szarvasgomba luxuscikk ma Magyarországon? A szarvasgombával kapcsolatos tévhiteket szeretnénk eloszlatni!

Mai vendégünk Farkas Szilvia szarvasgombász és Cservenka Dávid szarvasgombász-kutya tulajdonos. Facebook oldalunkon recepteket is megosztunk! Műsorvezető: Zsuzsanna Cservenkáné Pálfi

RECEPT 1:
Szarvasgombás harcsaragú, pirított lebbencstésztával
Hozzávalók:
1 kg cápaharcsa, 1 fej vöröshagyma, 1 db kápia paprika, 1 gerezd fokhagyma, 20 g szarvasgomba, 2 dl tejszín, ½ kg lebbencstészta, olaj, só, bors, kevés konyak vagy fehérbor.
(A recepthez téli szarvasgombát használtunk.)

Elkészítés harcsa:
1. Olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát.
2. Dobjuk rá a felkockázott halat.
3. Amikor megpirult, adjuk hozzá a juliennre vágott kápia paprikát, sózzuk borsozzuk.
4. Öntsük fel tejszínnel, ízesítsük egy kevés konyakkal vagy fehér borral, adjunk hozzá 1 gerezd összezúzott fokhagymát és forraljuk össze.
5. A szarvasgombát tálaláskor adjuk a halhoz, reszelve vagy gombaszeletelővel vékony szeletekre vágva. A szarvasgombával már soha ne főzzük az ételt.

Elkészítés, köret:
1. Olajon pirítsuk meg a lebbencstésztát szép barnára.
2. Amikor megpirult, öntsük fel vízzel úgy, hogy ne lepje el teljesen. Ízlés szerint sózzuk.
3. Lassú tűzön főzzük addig, míg a tészta magába szívja a vizet.

 

RECEPT 2:
Szarvasgombás vajjal töltött kekszgolyó
Hozzávalók:
500 g darált háztartási keksz
Porcukor, ízlés szerint
50 g vaj
200 g kakaópor
Tej
15-20g téli szarvasgomba
Csipet só

Elkészítés:
1. A kekszet, 150g kakaóport, ízlés szerinti porcukrot és egy csipet sót összekeverünk. Hozzáadunk annyi langyos tejet, hogy jól formázható masszát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk.
2. A puha vajat és szintén ízlés szerinti porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megmosott és lereszelt szarvasgombát.
3. A kekszes tésztából kis adagokat veszünk a kezünkbe, kilapítjuk és a közepébe teszünk egy kis vajkrémet. Óvatosan, vizes kézzel golyót formálunk belőle. A maradék kakaóporba beleforgatjuk a megformázott bonbont.

Iránytű / Farkas Szilvia & Cservenka Dávid / Szarvasgomba

Kommentek

Friss videók, hanganyagok

Legutóbbi hírek