loader
Elindulhat a budakalászi Kalász Suli Általános Iskola tornaterem-beruházása

Elindulhat a budakalászi Kalász Suli Általános Iskola tornaterem-beruházása

Elindulhat a budakalászi Kalász Suli Általános Iskola tornaterem-beruházása! A 21 osztállyal működő budakalászi általános iskolában jelenleg egy 190 m2-es tornaszoba áll rendelkezésre, amely a mindennapos feladatellátáshoz az intézmény magas tanulói létszáma miatt nem megfelelő. A jelenlegi körülmények ellenére számtalan mozgásos szakkör, sportaktivitás és egy-egy osztály számára sportorientációs képzés is elérhető, az iskola több tanulója is kimagasló sporteredményekkel büszkélkedhet. A városban, élén a sportélet, a lakosság részéről is nagy igény mutatkozik a tanórákon kívüli sportolási lehetőségekre. Ugyanakkor a település lakosság- és az elmúlt évekbeli születésszáma alapján a tanulói létszám a jövőben várhatóan tovább növekszik. Most több, mint 90 millió forint áll rendelkezésre a tervek előkészítésére, hogy olyan tornatermet kaphassanak majd a fiataljaink, amilyenre vágytak - olvasható dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár hivatalos Facebook oldalán.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján a Kormány egyetért Budakalász koncepciójával és közel 91 millió forintot biztosít a Kalász Suli tornaterem-beruházás előkészítéséhez. 2021 őszén a budakalászi városvezetés megkereste a Kalász Suli intézményvezetőjét, a fenntartó Váci Tankerületet és a döntéshozókat egy tornaterem-beruházás ötletével. Dr. Váli István építészmérnök, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság vezetője által készített koncepciótervben az iskolaépülethez szervesen kapcsolódó tornaterem, öltözők, szertár, orvosi szoba, illetve egy megfelelő méretű zsibongó is szerepel.  Oktatási intézményeink közül Budakalász legrégebbi iskolájában, a Kalász Suliban sajnos igen korlátozottak a mindennapos testnevelésórák lehetőségei. Az intézményben jelenleg 21 osztálycsoportban 453 gyermek tanul, de az elmúlt évtizedek folyamatos átépítéseikor tornateremre sosem jutott pénz.

Jelenleg csak egy alacsony belmagasságú tornaszoba áll a kalászi gyerekek rendelkezésére. Szerény körülményeink ellenére iskolánk több tanulója kimagasló korosztályos sporteredményekkel büszkélkedhet. Amennyiben a tornaterem felépül, a törekvéseink maradéktalanul megvalósulhatnak. Köszönjük Budakalász vezetésének a kezdeményezést, és mindenki másnak is, aki ezt támogatta – mondta Végh Attila, a Kalász Suli vezetője.

Budakalászon élénk a sportélet, óriási igény mutatkozik a tanórákon kívüli sportolási lehetőségekre, így egy megfelelő tornaterem ezeket az igényeket is ki tudná elégíteni. Budakalász Város Önkormányzata a tornateremépítéshez szükséges terület és az elkészült koncepciótervek átadásával járul hozzá a többszáz milliós fejlesztéshez.

A Magyar Szabvány szerint egy 16 tantermes iskolában 30×30 méteres tornateremnek kellene lennie. A rendelkezésre álló terület alapján egy 15×30-as tornaterem és a hozzá szükséges helyiségek (öltözők, szertárak, tanári szobák, orvosi szoba stb.) megépítésére kínál lehetőséget, amely a meglévő tornaszobával együtt már elégséges egy ekkora iskolának. A tornaterem megépítésével az iskola szűkös bejárata is használhatóbbá tehető. Szintén hiányzik a fedett közösségi tér, így nagyobb rendezvények, ünnepségek megtartására is lehetővé válik. A környezet rendezése, járdák megépítése, parkosítás, parkolóhelyek kialakítása is része a tervnek.

Forrás:www.facebook.hu/vitalyoseszter, budakalasz.hu

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok