loader
Lejárt a határidő

Lejárt a határidő

Ma délután 16 óráig gyűjthették az aláírásokat a polgármester- és képviselőjelöltek. A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a Helyi Választási Bizottságok már nem fogadhatták el.  A jelöltek legkésőbb péntekig nyilvántartásba kerülnek.

A Helyi Választási Bizottságok mellett működő Helyi Választási Irodák ellenőrzik az ajánlásokat. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba. A jelöltek bejelentését és a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a választási irodák is rögzítik a választási informatikai rendszerben, így az adatok megjelennek a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán. A választáson,  a jelölt neve melletti körben tollal írt, két egymást metsző vonal minősül érvényes szavazatnak. A szentendrei vegyes voksolási rendszerben mind a polgármesterjelöltek, mind az egyéni képviselőjelöltek közül csak egyet lehet választani, ugyanígy a megyei listák közül is.

Több képviselő- és polgármester jelöltet már nyilvántartásba vettek, de ezek közül még néhány nem jogerős.

Az ajánlóívek leadása után, ma délután sorsolták ki a Helyi Választási Bizottságok, hogy az október 13-ai önkormányzati választáson milyen sorrendben követik egymást a szavazólapokon a polgármester- és képviselőjelöltek. A testületek a sorsolás módjáról szabadon határozhatnak. A választási eljárásról szóló törvény az esélyegyenlőség érvényesüléséhez írja elő a jelöltek sorsolását.

 

 

 

 

 

(kép forrása: Internet.)

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok