loader
Éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye a Nemzeti Választási Iroda várakozása szerint.

Éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye a Nemzeti Választási Iroda várakozása szerint.

Vasárnap késő este 11 óra után, éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye a Nemzeti Választási Iroda várakozása szerint.

A szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult, mert a bizottságoknak annyifelé kell válogatniuk a voksokat, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük. 

A végleges eredményt azonban csak jövő szombatra várják, mert addig meg kell érkeznie a külképviseleteken leadott szavazatoknak is, legkésőbb szerdáig. Az innen beérkezett, borítékokba zárt szavazatokat pedig majd szombat délelőtt keverik be – az átjelentkezéses szavazatokkal együtt – az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba.

Ez azt jelenti, hogy szombat késő délután, vagy este teszik közzé a végleges eredményeket. A választási irodánál bíznak abban, hogy a levélszavazatok feldolgozásával is végezni tudnak szombatra.

Ahol szoros a verseny, ott az NVI már vasárnap jelezni fogja a honlapján, hogy megfordíthatják az eredményt a máshol átjelentkezéssel leadott, valamint a külképviseleteken leadott szavazatok.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok