loader
Az országos átlag felett volt a budakalásziak részvétele az EP választáson!

Az országos átlag felett volt a budakalásziak részvétele az EP választáson!

Budakalászon a valasztas.hu adatai szerint, névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 8 725 fő. Ebből az Európai Parlamenti képviselő választáson Budakalászon 4 761 fő ment el szavazni, ami 54,57%- os részvételi arányt jelent. 18 érvénytelen szavazatot adtak le a választók a településen.

LISTA:

FIDESZ-KDNP        ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):         2 297 (48,44%)

MOMENTUM            ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%)            774 (16,32%)

 DK                             ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):       657 (13,85%)

MSZP-PÁRBESZÉD   ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):     264 (5,57%)

    JOBBIK                     ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):        214 (4,51%)

 MKKP                        ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):      197 (4,15%)

 MI HAZÁNK              ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):     179 (3,77%)

LMP                          ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):    145 (3,06%)

MUNKÁSPÁRT          ÉRVÉNYES SZAVAZATOK (%):     15 (0,32%)

Magyarország mellett több más nemzet is tegnap, vagy a napokban döntött arról, kik képviseljék őket az Európai Parlamentben. Következzen egy rövid áttekintés a MTI információi alapján.

Anglia - Nigel Farage alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártjának győzelmét, a Liberális Demokraták jelentős előretörését és a kormányzó Konzervatív Párt példátlanul súlyos vereségét jelzik a brit európai parlamenti választások hétfő hajnalban ismertetett, csaknem végleges eredményei.

Szlovénia- A legnagyobb ellenzéki párt, a migrációellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) harmadszor nyert választásokat egy év alatt - emlékeztetett Janez Jansa volt miniszterelnök, miután pártja kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon Szlovéniában.  

Zágráb, 2019. Andrej Plenkovic horvát kormányfő nem elégedett pártjának, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon elért eredményével.

Belgiumban a flandriai jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) nyerte a szövetségi parlamenti választásokat a vasárnap éjjel közzétett, közel végleges eredmények szerint.

 Brüsszel - A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások közel végleges eredményein alapuló, vasárnap éjszaka közzétett utolsó mandátumbecslés szerint.

Hollandiában a Frans Timmermans európai bizottsági alelnököt, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) "csúcsjelöltjét" is soraiban tudó szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) aratott győzelmet a szavazatok 19 százalékának megszerzésével az európai parlamenti (EP-) választásokon a vasárnap éjfél után közzétett, közel véglegesnek tekinthető eredmények szerint.

Pozsony- Szlovákiában alacsony részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat - derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből, amelyek szerint a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot.

Prága - Az Európai Unió átalakítását és az Európai Bizottság tevékenységének politikamentessé tételét jelölte meg a közeljövő legfontosabb feladatának az európai uniós politikában Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke, amely a hét végén megnyerte a csehországi EP-választást. 

Berlin- A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a vasárnap véget ért európai parlamenti (EP-) választáson Németországban a szövetségi választási iroda hétfő hajnalban kiadott részeredményei szerint.

Budapest, 2019. május 26., vasárnap (MTI) - Az európai parlamenti választáson három dologgal bízták meg a Fidesz-KDNP-t a magyarok, először is azzal, hogy állítsák meg egész Európában a bevándorlást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este az EP-választási eredményeket értékelve a Bálna rendezvényközpont előtt. 

Forrás: MTI/valasztas.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok