loader
Székelykapuk a nagyvilágban! - Felhívást tett közzé a Skanzen

Székelykapuk a nagyvilágban! - Felhívást tett közzé a Skanzen

Székelykapuk a nagyvilágban! - Ezzel a címmel tett közzé felhívást a Skanzen most készülő kiállításához. A Múzeum székelykapukhoz fűződő fotókat és személyes történeteket gyűjt egy nagy, globális térképen való megjelenítéshez. A térkép az épülő új, Erdély épületegyüttes állandó tárlat része lesz. 

A székelykapukat eredetileg kötött vagy galambbúgos kapuknak hívták, amik a szerkezetükre utaltak. A legrégebbi írott források, ahol ezeket megemlítik a 17. századból származnak. Annak idején elsősorban társadalmi és vagyoni helyzetet fejeztek ki. Nemesi udvarházak, kúriák vagy egyházi telkek előtt álltak. 

A 19-20. század fordulóján több néprajzkutató figyelme fordult a székelykapuk felé, amik abban az időben divatja múlttá váltak, és egyre kevesebben választották ezt a típust.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy erdélyi tájegységgel bővül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az elkészülő épületegyüttes nemcsak Erdély, a Partium és Moldva népi építészetét és tárgykultúráját mutatja be, hanem szellemi örökségét, nemzetiségi és vallási sokszínűségét, oktatását is. Tavaly év végén jelent meg a Skanzen Székelykapuk a nagyvilágban felhívása. Azóta számos kép és történet érkezett be a Múzeum munkatársaihoz. A látogatók viszontláthatják székelykapuikat majd a kiállításon.

Lakásdíszként vagy egyéb tárgyként funkcionáló, kisebb székelykapukat ábrázoló tárgyakat vagy ezekről készült fotókat és személyes történeteket is gyűjtenek a kiállítás szervezői a  "Székelykapuk az otthonokban" felhívás keretében.

Érdekesség, hogy az épülő erdélyi tájegység székelykapuját Demeter István, székelyföldi fafaragó, restaurátor mester faragta itt Szentendrén. A faanyagot a Nyikó mentéről hozatták.

Az erdélyi tájegység átadását 2022 tavaszára tervezik. Addig is várják a székelykapukról készült képeket és történeteket a szekelykapu.skanzen@gmail.com címre vagy a Múzeum egyéb elérhetőségeire.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok