loader
Országos Könyvtári Napok 2020

Országos Könyvtári Napok 2020

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Országos Könyvtári Napokat, október 5. és 11. között. A rendezvénysorozat fontos társadalmi problémákat szólaltat meg, és igyekszik minden korosztály számára érdekfeszítő programokat felvonultatni. Szentendrén többi között Görgei Artúr életét, és a Püspökmajori Klubkönyvtár történetét ismerhette meg a közönség.

A rendezvény nyitónapján, hétfőn a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárba ellátogatók Görgei Artúr életéről és családjáról hallhattak előadást. Az egykori honvédtábornok és hadügyminiszter személyisége Kossuth Lajos elbeszélései révén vált megosztóvá, aki nagy vitapartnere volt. Az előadó, Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos parancsnok-helyettese arról számolt be, hogy Görgei megítélése folyamatosan javul a témában végzett kutatásoknak köszönhetően. Valójában az egyik legjelentősebb hadvezére volt a magyar történelemnek, akiről Szentendrén laktanyát is elneveztek.

Csuka Éva könyvbemutatóját október 6-án, kedden rendezték meg a Püspökmajori Klubkönyvtárban. A kiadvány az intézmény régre nyúló történelmét mutatja be. Az írónő Vas megyéből származik, és három éve kezdett önkéntesként tevékenykedni a könyvtárban. Már ekkor felkeltette figyelmét a létesítmény története, kutatómunkája eredményeként pedig megszületett műve, melynek tartalmáról prezentációt láthattak és hallhattak a vendégek.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igyekszik összefogni az Országos Könyvtári Napok keretein belül tartott rendezvényeket az egész megyében. Járványügyi okokból elővigyázatosságból az érdeklődők korlátozott számban, maszkban hallgathatták meg az előadásokat, valamint több helyen kézfertőtlenítőt is kihelyeztek a szervezők.

Dr. Hermann Róbert és Csuka Éva előadásáról a TV Szentendrén, a Művészváros múltheti részéből többet is megtudhatnak. A műsor az alábbi linken elérhető.

http://www.szentendre.media.hu/tv-szentendre/videok/muveszvaros/muveszvaros-tv-szentendre-2020-10-09

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok