loader
Múzeumok Éjszakája a MANK Galériában és a Szentendrei Régi Művésztelepen

Múzeumok Éjszakája a MANK Galériában és a Szentendrei Régi Művésztelepen

Vass László a saját gyűjteményének darabjait mutatja be a közönségnek a Múzeumok Éjszakáján, előtte pedig számos más izgalmas programmal, múzeumpedagógiai foglalkozással, kertmozival várjuk az érdeklődőket, akik a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe is bekukkanthatnak!

15:00 – 17:00

Múzeumpedagógiai foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek 
A geometria szépsége – Városok gyermeki szemmel újraalkotva
• Vass László magyar és nemzetközi gyűjteményéből kiindulva alkotunk együtt a gyerekekkel és szüleikkel.
• A gyerekekkel megfigyeljük a kiállításban leggyakrabban előforduló színeket, anyagokat, formákat.
• Megbeszéljük ezek kultúrtörténeti gyökereit, az alkotók viszonyát a természeti formákhoz, a rendhez, a ritmushoz, a nonfiguratív, elképzelt világhoz.
• A tapasztalatokat tárgyalkotással mélyítjük el: színes dobozok, hengerek felhasználásával mindenki felépítheti saját „városát”.
A foglalkozásokat Krizbai Éva múzeumpedagógus tartja.

17:00-tól folyamatosan

Műtermek bejárása, beszélgetés a Szentendrei Régi Művésztelep művészeivel
Kukkants be velünk a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe, és ismerkedj meg kötetlen beszélgetés keretében a művészekkel!

17:00 – 19:00

A város művészeti életének megismerése vezetett túra segítségével, amely a Szentendrei Régi Művésztelepen indul és a Szentendrei Főtéren ér véget.

A Művésztelepen kiderül, hogy itt valaha nem ilyen katonás rendben sorakozó műtermek voltak láthatók. A művészek a volt tüdőszanatórium – már akkor is gyönyörű – kertjében elszórtan elhelyezkedő régi házacskákat takarították ki maguknak, némi bútort hoztak, hogy aludni tudjanak. Többnyire nem is a házakban, hanem a kertben, szabad ég alatt festettek. 
Vezető: Krizbai Éva múzeumpedagógus

19:00 – 22:00

MANK Kertmozi – Művészeti tematikájú filmvetítés a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében annak múltjáról.

20:00 – 22:00

Exkluzív tárlatvezetés Vass László műgyűjtővel, aki a tulajdonában álló alkotásokból nyílt A geometria szépsége című kiállítás darabjai között mutatja be azt az izgalmas életutat, amelynek eredményeként létre jött a magyar és nemzetközi hírű műalkotásokat felvonultató gyűjteménye. Megtudhatjuk, hogy a cipész mesterségű gyűjtő hogyan cserélt már lábbelit festményre vagy a miként kapott festményeket jó barátjától, Barcsay Jenőtől.

Mindeközben körbejárhatjuk a Szentendrei Régi Művésztelep gyönyörű parkját is!

A program idején ingyenesen látogatható a MANK Galéria aktuális, A geometria szépsége című kiállítása: 
Vass László nemzetközi és magyar művészeket felvonultató gyűjteménye zömmel a konstruktív, geometrikus absztrakt, minimalista, konceptuális művekre koncentrál. A MANK Galériában rendezett kiállításon ugyanúgy találkozhatunk a világhírű Günther Uecker, Sean Scully, Bridget Riley, mint Barcsay Jenő papírmunkáival vagy Haraszty István szobraival.

A Múzeumok Éjszakája ideje alatt a MANK Galéria és a Szentendrei Régi Művésztelep 22:00-ig várja a látogatókat!

HELYSZÍN:
MANK Galéria, Szentendrei Régi Művésztelep
2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok