loader
Farsangi időszak: hagyományok és programok

Farsangi időszak: hagyományok és programok

Minden évben a farsang vízkereszttől, azaz január 6-tól húshagyókeddig, vagyis a nagyböjt kezdetéig tart. Mivel egy mozgódátumról beszélünk, így a vége évről évre változik. Idén február 17-ig tart.

Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik ezt az időszakot, azonban ebben az évben a mulatságokat a járványhelyzet még befolyásolhatja.

A farsang a párválasztás időszaka volt, és egyben esküvői szezonnak is számított, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban hagyományosan a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvánosan a kalapjára tűzte, ha viszonozta a szimpátiát. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt. Ezen kívül kifejezetten asszonyfarsangot is tartottak régen a falvakban farsanghétfőn. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, nótázhattak, egyenesen férfi módra mulattak.    

Az elmúlt években Szentendrén a köznevelési intézményekben, óvodákban és iskolákban is megemlékeztek az eseményről. A Bimbó úti Tagóvodában például jelmezes felvonulást rendeztek, valamint tematikus heteket szerveztek, amelynek keretében Mátyás király udvarát is megelevenítették az ovisokkal.

Két évvel ezelőtt március elején a Barlangba várták a gyermekeket és szüleiket, hogy közösen készítsenek egyedibbnél egyedibb álarcokat. A hely zsúfolásig megtelt, az érdeklődők száma felülmúlta a vártat.

Budakalászon idén virtuális jelmezversenyt rendeznek a Kós Károly Művelődési Házban. Óvodás és általános iskolás gyerekek jelentkezését várják. Az egyedi, kézzel készített jelmezeket díjazza a zsűri. Az alkotásokról készült fényképeket február 12-ig lehet elküldeni a Faluház munkatársainak.

 

 

 

 

 

Forrás: sinosz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok