loader
Budakalászi Szüreti felvonulás!

Budakalászi Szüreti felvonulás!

Érik a szőlő! Must, finom ételek, zene, tánc jó kedv! Ez a budakalászi Szüreti Felvonulás és Mulatság! A szüret időpontja a 18-19. században valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig. Hosszú évtizedekre nyúlik vissza a szüreti ünnepkörhöz tartozó rendezvény, ami évről évre sok látogatót vonz a városba. Kicsik és nagyok, először vannak itt, vagy már sokadik alkalommal nem számít, a lényeg, hogy a jókedv meglegyen. Több helyszínt érintett a Szüreti Felvonulás, ahol megszólalt a népzene, táncra perdült mindenki.

A 16-17. században a szüret idejére a törvénykezést is beszüntették. A századfordulón a szüreti felvonulásokat, akárcsak az aratásit, miniszteri rendelettel egységesítették és szabályozták, mintául véve a 18 -19. századi uradalmi szőlőmunkások szokásait. Hagyomány a településen, hogy egy napra a polgármester átadja a város kulcsát a kisbírónak, aki a mulatság idejére átveszi a település irányítását. Akár baráti társasággal, vagy családdal, kettesben, egyedül érkezett, az biztos, hogy jól érezte magát, a jó hangulatról vurlicer, zenekarok is gondoskodtak. 

A két világháború között nemcsak a bortermő vidékeken rendeztek szüreti felvonulásokat, bálokat, hanem másutt is. A felvonulás befejezése után a résztvevők közös mulatságot rendeztek, majd többnyire hajnalig táncoltak. Most Budakalászon, ezt a Faluházban tették meg.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok