loader
Augusztus 20 Budakalászon!

Augusztus 20 Budakalászon!

Közös megemlékezésre várták a budakalásziakat, nemzeti ünnepünk, Augusztus 20-a alkalmából. A magyar történelemben az államalapító király 1083. augusztus 20-i szentté avatásától szerepet játszik Szent István emlékezete, amit koronként eltérően értelmeztek és ünnepeltek. Az Árpád -korban az uralkodó dinasztia legitimációját szolgálta az István-kultusz, melyet a később hozzákapcsolódó Szűz Mária-tisztelet egyházi jellegűvé változtatott. A két világháború között a nemzeti érzelmek kerültek előtérbe, így az 1938. évi székesfehérvári orzággyűlés törvénybe iktatta Szent István emlékét és a nemzeti ünnepet. A kommunista hatalom ezt nem törölte el, hanem 1950-től a népköztársaság, illetve az alkotmány ünnepének nevezte. A rendszerváltás után, 1991-ben az Országgyűlés a nemzeti ünnepek közül kiemelve állami ünneppé nyilvánította. Budakalászon hagyományosan ezen a napon adják át a városi elismeréseket, díjakat. Idén a megemlékezést új helyszínen, a Kálvária-dombon tartották. Az ünnepség Szentmisével kezdődött.

800 éves templomromnál emlékeztek a budakalásziak államalapításunk ünnepén. A település plébánosa a szentbeszédben kiemelte, "Szent István király nekünk hazát akart adni, ez az ünnep arra hív meg minket, hogy minden értékre oda kell figyelnünk. Amikor egy hosszabb távollét után haza érkezünk, újra megérkezünk, bennünk van az érzés, hogy milyen szép lenne, másol, élni, de otthonunk békéje nyugalma, valahol bennünk van." 

A rendezvényen az ünnepi műsort Ivancsics Ilona és színtársaitól hallhatta és láthatta közönség. Augusztus 20-án, közreműködött Deák Fruzsina, a Komáromi Lovas Színház művésze és Csobolya József a Magyar Állami Operaház tenoristája.

Nem az állami ünnep volt az első rendezvény, amit Budakalász központi, történelmi területén tartottak. Idén nyáron nagy sikere volt a Kárvária-dombon a Muzsikás együttes koncertjének. Budakalász első szabadon választott polgármestere, dr. Vámos Attila tartotta az ünnepi beszédet a megemlékezésen. 

A városi elismeréseket Budakalász polgármestere, Rogán László és a település alpolgármester asszonya, Ercsényi Tiborné adták át. 2019-ben Budakalász Díszpolgára, Turi Attila a település egykori főépítésze lett. A Budakalászért Emlékérmet idén, Fehérváriné Básits Margit, a Telepi Óvoda nyugdíjbavonuló vezetője vehette át. 

Számos program várj a budakalásziakat ősszel is, amikor tovább folytatódik az ünnepségsorozat, annak emlékére, hogy 10 éve kapott városi rangot Budakalász.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok