loader
Aranykorukat élő oszmán díszítőművészetekről a szentendrei MANK Galériában

Aranykorukat élő oszmán díszítőművészetekről a szentendrei MANK Galériában

Az oszmán művészeti világ legjelentősebb tradícióival ismerkedhet meg az, aki február 2-án ellátogat a szentendrei MANK Galériába. A Gül Baba Art programsorozat ugyanis a hétvégén a festők városába látogat, hogy török ínyencségek mellett ismertesse meg többek között az ebru, vagy éppen a miniatúra művészetével az érdeklődőket.


Öt hagyományos, aranykorukat élő oszmán művészeti ágat ismerhetnek meg az érdeklődők a hétvége során: többek között a magas rangú vezetők részére készített könyvek, főként a verses kötetek arany díszítését jelentő Tezhip módszerét, valamint szó lesz a konferenciána Kaatı, azaz a vágás művészetéről is, amikor is az alapanyagból egy ceruza formájú pengével metszik ki az írást vagy a motívumot.  

 

Az egyik legszélesebb körben izgalmas, a nap folyamán is ismertetett technika az ebru lesz, amely művészeti ág a sűrített folyadék tetején keveredő színek kavalkádját örökíti meg egy speciális papírlap segítségével. A technikáról nemcsak előadás hangzik el a MANK Galériában, hiszen február 4-én és 5-én iskolás csoportok érkezneka szentendrei helyszínre, hogy Kocal Suna miniatúraművésszel együtt próbálhassák ki a neves technikát.

 

A programot magyar szakértők előadása egészíti ki, Platthy István művészetterapeuta, rajztanár, mesterpedagógus például a magyar és a török népek népművészeti formáinak, motívumkincsének művészeti nevelésben való felhasználásárólmesél majd. „A magyar és belső-ázsiai török népek népművészeti formavilágának vizuális nyelvi gondolkodásmódjára jellemző, hogy leképezi a természet szorosan egymásba kapcsolódó mozgásfolyamatait” – vallja a kutató, aki szerint a terápiás foglalkozásokon részt vevő gyerekek, fiatalok és felnőttek a népi motívumokat nem másolják, hanem azokat belülről átélve, értelmezve, tovább gondolvateremtik meg saját szimbolikus képi világukat, ami segíthetsaját traumáik feldolgozásában. 

 

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.közös szervezésével megvalósuló Oszmán Képzőművészeti Konferenciánköszöntőt mond az Alapítvány kulturális és művészeti igazgatója, Ertüngealp Alpaslan, majd neves művészek előadásaiban elevenednek meg az oszmán művészeti technikák. A program során tradicionális török zene várja az érdeklődőket február 2-án 10 és 14 óra között, ahol a kávészünetben baklavát kóstolhatnak a látogatók. 

 

A program ingyenes és regisztrációhoz kötött az  info@gulbabaalapitvany.hu címen.

(forrás: mank.hu)

 

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok