loader
Zsidó temető: felavatták a kapuívet

Zsidó temető: felavatták a kapuívet

Felavatták pénteken délután Budakalász egyetlen zsidó temetőjének kapuívét, amit a Magyar-Izraeli Baráti Társaság tagjai finanszíroztak és készítettek el. A Kőbányai út – Fácán utca kereszteződésében lévő temető kapuív avatóján többi között részt vett a Társaság elnöke, kántora, valamint a temetőben eltemetett, zsidó vallást tisztelő hozzátartozók.

Zsoltár ének csendült fel az avató ünnep és egyben a megemlékezés kezdetén, pénteken délután. A kántor arra is kitért, hogy fontosnak tartja, hogy köszönetet mondjanak Istennek, amiért hagyta megérni ezt a napot ebben a járványos időszakban. „Akinek a nevét egyszer egy évben kimondják, azt nem felejtik el” – így tartja a zsidó vallás. A temető sűrűn körbe van véve fákkal és bokrokkal, de most már az arra járó embernek a figyelmét felhívja a jellegzetes, kék színű kapuív. A hatágú csillagot tartalmazó kapuívet a Társaság tagjai készítették el, és az általuk felkért szakember tervezte meg.

A temető sokáig elhagyatott volt, de most, hogy a Magyar Izraeli Társaság tagjai felkarolták, szeretnék olyan hellyé tenni, ahova a zsidó hozzátartozók és a helyiek is szívesen jönnek ki emlékezni. 

A Magyar-Izraeli Társaság kulturális egyesület, amelynek célja a magyar és izraeli nép közötti kulturális, társadalmi, tudományos, gazdasági, idegenforgalmi, valamint személyes kapcsolatok megteremtése és ápolása.

A zsidó vallás úgy tartja, hogy a temetés több annál, mint egy szertartás; A zsidó sírkert szent hely. Amikor egy földterületet kijelölnek temetőnek, akkor azt meg kell szenteli. Körbejárni, zsoltárokat és imákat mondani, és a résztvevők aznap böjtölnek is. Az eseményen megemlékeztek a Magyarországon elhunyt zsidó vallású keresztényekre, és a beszédet gyászima, és sófár fújás követte.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok