loader
Veszélyessé vált fákat vágnak ki a Bükkös-parton

Veszélyessé vált fákat vágnak ki a Bükkös-parton

Veszélyessé vált, korhadt, megdőlt fákat vágnak ki a Bükkös-parton. Három fa dőlési iránya miatt is veszélyeztette a közlekedőket, többet farontó rovarok károsítottak annyira, hogy azok súlyosan balesetveszélyessé váltak. A hat érintett növény közül egy teljesen kiszáradt.

Bejelentés érkezett veszélyes fák ügyében a Bükkös-part 68-as számnál. A fákat megvizsgálták és erős korhadás miatt 3 fa kivágását rendelték el. Azon túl, hogy a fák korhadtak voltak, különös veszélyt jelentett, hogy az út, és ezzel együtt a lakóházak irányába dőltek. December végén egy szomszédos fa kidőlt a gyökérnyaki korhadás következtében, ám jól látható a kettétört törzsön, hogy a fa belülről végig volt korhadva. A jelenleg kivágott három fa állapota szintén kritikus volt, ám ezek a járókelőkre, autókra dőlhettek volna.

A Bükkös-parti kiserdő az öregedési-újulati fázisban jár már évek óta, ilyenkor óhatatlanul bekövetkezik az idős egyedek pusztulása. Figyelembe véve a környék nagy forgalmát és az erre haladó  jelentős számú gyerekcsoportot, kiemelkedően fontos a veszélyes fák időben történő kezelése. A korábban elkezdett faültetések a kiserdő megújulását segítik, tudatosan készülve arra, hogy a felnövekvő új állomány átvehesse az elöregedett példányok szerepét.

A fapótlási és környezetmegőrzési- valamint helyreállítási koncepción a város és a Bükkös Egyesület a Kerekerdő Kertépítő Kft. szakmai segítségével már dolgozik.

 

Forrás: szentendre.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok